Man får aldrig et nej og at vide: Det er ikke med i pakken...

Som lærer var det godt at være med på turen, for der var styr på logistikken. ”Vi fik mest muligt ud af dagene, fordi vi ikke sad i en bus og ventede på hinanden. "

Interview med Birgitte Nielsen, viceforstander på Aabybro Efterskole

Adventure, natur og kultur på samme skolerejse

Oplevelser og udfordringer på skolerejsen til Toscana giver gruppeopgaverne i skolen en helt ny dimension og styrker sammenholdet blandt eleverne på Aabybro Efterskole.

På skolerejsen til Toscana bagte 130 elever selv pizza på en campingpladsen. Eleverne kom fra Aabybro Efterskole og netop den fælles madlavning var noget af det, som understregede, hvad en skolerejse kan bruges til: Det giver gode sociale oplevelser at rejse sammen uden for skolens normale rammer. Sådan forklarer viceforstander på Aabybro Efterskole, Birgitte Nielsen, det.

”Eleverne skulle selv stå for indkøb, budget og madlavning. Det er noget, vi slet ikke arbejder med på skolen. Derfor er det helt ny læring, og et helt nyt fællesskab opstår omkring det. At komme væk fra hverdagen og at blive mixet i andre konstellationer, end fagene på skolen giver mulighed for, skaber et tættere fællesskab mellem de unge,” forklarer Birgitte Nielsen. 

Man får aldrig et nej

I løbet af den lille uge i Italien kørte eleverne blandt andet på mountainbike, besøgte kulturelle byperler som Pisa og Lucca og klatrede i huler med vand. Det sidste skete med våddragter, og alt var arrangeret af rejsebureauet Unitas Rejser.
”Vi vil gerne udfordre vores elever i deres formåen gennem fysiske aktiviteter. Og nogle gange også ved psykiske udfordringer. Det handler om at overskride barrierer i forhold til, hvad man har mod til. Forberedelserne til at overskride grænser kan være meget lærerige. Det at rejse ud i naturen og prøve nye fysiske aktiviteter udvider repertoiret og styrker sammenholdet,” siger Birgitte Nielsen.

Det var ikke kun de våde, hurtige og actionfyldte aktiviteter, der rykkede ved elevernes grænser. Netop det at lave mad sammen og bo i hytter i fem dage, hvor de selv skulle klare at stå op og rydde op, gav gode erfaringer om tolerance, som nu overføres til hverdagen i Nordjylland.

For Aabybro Efterskole er det vigtigt med stor alsidighed i aktiviteterne.

”Vi er en skole med en bred elevgruppe med mange forskelligheder, og vi fik en rejse med mange forskellige aktiviteter. Man får aldrig et nej og at vide: ’Det er ikke med i pakken’. Der mærker man, at Unitas Rejser ikke er et pakkerejsebureau. Der er fleksibilitet, og de laver et særligt produkt til hver enkelt skole og også fra gang til gang, når vi rejser. Unitas Rejser er rigtig gode til at finde linjen i, hvad vi gerne vil som skole” siger Birgitte Nielsen.

Pizzabagningen var for eksempel ikke en del af oplægget fra rejsebureauet, men et ønske fra efterskolen. Og så blev et måltid skiftet ud, så eleverne selv kunne stå for madlavningen. 

Hjælp fra idé til hjemkomst

Aabybro Efterskole sætter pris på at have en livline hos rejsebureauet, hvis noget uforudset skulle hænde. 

”Vi betaler for tingene, sådan hænger det jo sammen. Der er hele tiden en god personlig kontakt på grund af en god stabil medarbejderskare. Derfor kan der opbygges gode relationer mellem vores medarbejdere og rejsebureauet,” forklarer Birgitte Nielsen. 

Som lærer var det godt at være med på turen, for der var styr på logistikken.”Vi fik mest muligt ud af dagene, fordi vi ikke sad i en bus og ventede på hinanden. Det med ventetid og kedsomhed kender vi ikke til,” siger Birgitte Nielsen.

Hjemmefra var eleverne godt forberedte efter tema-forløb om Italien som land og kultur. ”Eleverne er nået et stykke længere i at lære landet at kende og reflektere over det efter selv at have stået der. Kikkerten er blevet udvidet,” siger Birgitte Nielsen.

På Aabybro Efterskole er man klar til at give kommende elever samme mulighed for at få en helt særlig rejseoplevelse. Skolen har også været på en actionfyldt tur til Tjekkiet og en skitur til Østrig.

Klik nedenfor og se rejseforslag på

Adventure rejse til Toscana | Adventure rejser til diverse rejsemål Alle skolerejser | Alle studieture

>>> Er du interesseret i en studierejse med faglig dybde og kulturelt indhold. Læs mere her…