Det var der midt på Oliebjerget, at det hele fik jordforbindelse

”Pludselig åbnede salmerne sig på en helt ny måde, og de mange lag i salmerne for gennem hovederne på os".

Interview med Karen Margrete og Leif Evald, sognepræster og rejseledere

For rejselederne Karen Margrete og Leif Evald er det noget helt særligt at tage til Israel som gruppe. Rejserne til ’Det Hellige Land’ har bekræftet dem i, at kristendommen ikke er knyttet til et bestemt sted, men at den er der, hvor mennesker lever til daglig.


At stå på Oliebjerget i Israel og synge N.F.S. Grundtvigs salme ”Krist stod op af døde” er noget, Leif og Karen Margrete Evald aldrig glemmer. De salmer, som de havde taget med fra deres kulturelle bagage, fik en særlig betydning på toppen af bjerget:

”Pludselig åbnede salmerne sig på en helt ny måde, og de mange lag i salmerne for gennem hovederne på os. Frem for alt blev vi mindet om, at troen bunder i noget dybere. Det er noget andet at høre om troen i kirken eller læse om den i Bibelen. Det var der midt på Oliebjerget, at det hele fik jordforbindelse, fortæller Leif Evald.

Sammen med sin hustru, Karen Margrete Evald, var han i 2012 rejseleder på en sognetur til Israel, som blev arrangeret af Unitas Rejser.

Bibelens og arkæologiens land

Præsteparrets begejstring for Israel er stor, og derfor glæder de sig, til de i maj 2014 skal være rejseledere på endnu en tur til ’Det Hellige Land’. Leif Evald var allerede som ung i Israel, hvor han arbejdede i en kibbutz, og siden da er han adskillige gange vendt tilbage. For Karen Margrete er det tredje gang, at hun skal gense Israel. Hun er især begejstret for at se de steder, der omtales i Bibelen, men det er ikke kun de bibelske steder, der gør landet til noget særligt. Det er nemlig også arkæologisk set et spændende land, siger hun. Landets geografiske placering som karavanevej har gjort, at mange antikke kulturer har efterladt sig spor og fjernet andre. Der er oceaner at lede efter fra flere årtusinder over korsriddernes tid til i dag, fortæller Karen Margrete.

Som rejseledere er det noget helt særligt at komme til Israel, understreger de begge.

”Da vi sammen besøgte Israel, tændte vi straks på at arrangere en sognerejse. Når man er præst og interesserer sig for teksterne og historien, er Israel et oplagt mål, der kalder på, at man besøger det. Vi kunne selvfølgelig også tage dertil på privatferie, men det er morsomt at tage af sted som flok, at have det sociale ansvar og sørge for, at alle har det rart,” siger Leif Evald.

Kristendommen er overalt

Selvom Israel kaldes ’Det Hellige Land’, skal formålet med at tage af sted ikke nødvendigvis være at komme tættere på Jesus, mener Karen Margrete Evald.

”Man skal ikke regne med at komme ned og føle, man er sammen med Jesus. Jeg vil næsten sige tværtimod, for i stedet finder man ud af, at kristendommen er der, hvor mennesker lever til daglig. Jesus og kristendommen er ikke noget, der er bundet til et bestemt sted. For nogle er det en vigtig erfaring at få med hjem. Helligånden gør nemlig, at man kan møde Frelseren alle steder og ikke kun i Israel,” siger hun.

Et politisk brændpunkt

En anden dimension ved rejsen er de politiske stridigheder, som finder sted overalt. Og det har gjort indtryk på Karen Margrete og Leif Evald. Selvom turen har fokus på de bibelske steder i Israel, mener de, det er uundgåeligt også at mærke konflikten. Situationen mellem israelerne og palæstinenserne er en af de konflikter i verdenshistorien, der får allermest medieopmærksomhed.

”Når man kommer til Betlehem, falder muren mellem israelerne og palæstinenserne næsten ned i hovedet på en, og man opdager ganske tidligt spændingerne. På denne tur tager vi til det bibelske Israel, men det ville være uforsvarligt og blåøjet ikke at lægge mærke til, hvad der sker omkring en. Det er ikke kun historiske steder, men levende mennesker vi skal ned til, og et samfund der lever nu og her midt i en brændende konflikt,” siger Leif Evald.

Fuldt udbytte af turen

Rejsens hovedformål er at få indblik i de bibelske steder, og ifølge Karen Margrete og Leif Evald er turen langtfra en daseferie.

”Vi er effektive og ser en hel masse, for vi vil gerne, at deltagerne får så meget som muligt ud af rejsen. Det er ikke en afslappende charterferie, for deltagerne skal have noget for pengene. Og for nogle ender det med at blive deres livs rejse at komme til ’Det Hellige Land’,” siger Leif Evald.

Klik nedenfor og få information om 

Programforslag på sognerejsen til Israel og Palæstina | Programforslag på diverse sognerejser Studierejser for arrangører af sognerejser