Det er svært at få nok af Israel

Sammen med sin mand var Lene Thorslev Petersen i efteråret 2014 på sognerejse til Israel. Koranoplæsning og sejltur på Genesaret Sø var to af feriens højdepunkter

Interview med Lene Thorslev Petersen, deltager på sognerejse til Israel

Hvorfor tog I med på sognerejse til Israel?

“Min mand og jeg så et opslag i vores lokale avis, Midtjyllands Avis, hvor der stod noget om en læserrejse til Israel med Kjellerup Sogn. Vi bor i Ikast, men vi kender Kjellerup Sogn. I 1995 var vi på en lignende læserrejse til Israel, og det var en fantastisk rejse, men vi ville gerne opleve flere af de bibelske steder. Derfor blev vores nysgerrighed vakt, da vi så dette opslag i avisen. Vi opdagede, at den ene af rejselederne, Niels Peder Bjærre, er min tidligere kollega, og jeg vidste, at han interesserede sig meget for det religiøse.” 

Hvorfor valgte I at tage på en arrangeret sognerejse frem for at tage af sted på egen hånd?

“Grunden til at vi tog på en sognerejse var, at vi gerne ville have guider med kendskab til det bibelske, og som havde været dernede tidligere. På egen hånd ville vi aldrig have fået de samme oplevelser. Det primære for os var at se de bibelske steder og få lidt mere historisk viden om stederne. Vi er ikke specielt religiøse, men Israel er et bibelsk land, og derfor er det interessant at få de bibelske historier med. Da vi var der tilbage i 1995, havde jeg en speciel oplevelse med at gå på Via Dolorosa, som er den rute, Jesus gik på vej til sin korsfæstelse, og der skete et eller andet med mig, som vakte min interesse endnu mere for det religiøse.”

Hvad var det bedste ved at tage på en sognerejse?

“Det bedste på sognerejsen var, at alt var tilrettelagt for os fra morgen til aften. Sidst vi var i Israel var det en badeferie, og vi havde kun en enkelt dag med udflugt. På denne tur var der udflugter fra morgen til aften, og det tiltalte os, for vi så frem til at opleve en masse. Det levede fuldt ud op til forventningerne.”

Hvad var højdepunkterne på rejsen?

“Det ene højdepunkt knyttede sig til vores buschauffør. Buschaufføren havde kørt os fra sted til sted hele ugen, og han var rigtig god til engelsk og en sød og behagelig fyr. Efter et par dage fik vi at vide, at han udover at være chauffør også var koranoplæser. Ovenikøbet skulle han være den dygtigste i landet. Vores guide Trine havde flere gange forsøgt at overtale ham til at give os en smagsprøve på, hvad han kunne, men det var ikke lykkedes. På rejsens sidste dag samlede vi penge ind til chaufføren, for hans løn var ikke så stor, og han var en fantastisk chauffør. Han blev meget rørt over pengene og takkede os, og lige pludselig stemte han i med at synge fra Koranen, samtidig med at han kørte bus. Det var helt fantastisk. Vi vidste ikke, hvad det han læste op betød, men det var meget rørende.

Hvilke andre højdepunkter har været?

“Et andet højdepunkt var, da vi sejlede ud på Genesaret Sø fra Tiberias og kom ud på båden og fik os placeret. I båden var der kun vores gruppe på cirka 35 deltagere. Efter at vi havde fået sat os til rette, hejste de det israelske flag og Dannebrog til tonerne af “Der er et yndigt land”. Hold da op. Du sejler ud på Genesaret Sø, som er bibelsk sted, og så spiller de din nationalsang. Det var stærkt og helt utroligt.”

Hvordan var fællesskabet i gruppen?

“Alle i gruppen snakkede med hinanden, og selvom min mand og jeg begge har rundet de 60, var vi blandt de yngste. Vi faldt hurtigt i snak med dem, vi rejste sammen med, og der var en positiv stemning. Alle mødte til tiden, når vi skulle af sted på udflugter, og der var ikke nogen, vi skulle  vente på. Hvis vi havde en aftale om noget, respekterede alle guidens ord, og det var dejligt.”

Hvad overbeviste jer om, at I skulle med på netop denne rejse?

“Inden rejsen kendte jeg som nævnt rejselederen Niels Peder Bjærre, og min svoger havde vi fået lokket med, men ellers kendte vi ikke nogen af de andre, selvom vi hurtigt fandt lidt fælles bekendtskaber. En god oplevelse var, at vi inden rejsen havde været til informationsaften i sognet. Det var rigtig godt, for informationsaftenen gjorde, at vi besluttede os endeligt for, at vi ville af sted. Der blev fortalt meget godt om rejsen, og både præsten og Niels Peder Bjærre var til stede, så vi blev tændt på at skulle af sted.”

Havde I nogen betænkeligheder ved at tage af sted?

“Vi blev noget bange, fordi urolighederne mellem Hamas og Israel blussede op inden rejsen. Vores ældste datter på 37 år var ikke særlig glad for, at vi skulle derned, men det var roligt nok til at rejse derned, for Udenrigsministeriet havde ikke advaret eller frarådet at rejse dertil. Vi mærkede næsten ikke noget til urolighederne, men da vi var i Golanhøjderne, kunne vi langt væk se røg og høre skud. Politifolk gik også rundt med maskingeværer, men ellers mærkede vi ingenting til konflikten og følte og rolige og trygge.”

Kunne I finde på at tage dertil igen?

“Man bliver nok aldrig helt færdig med at se Israel, for det er et fantastisk land med en fantastisk historie, som det er svært at få nok af i løbet af ni dage.”

Klik nedenfor og få information om 

Programforslag på sognerejsen til Israel og Palæstina | Programforslag på diverse sognerejser Studierejser for arrangører af sognerejser