Sognerejser giver et godt fællesskab

”Jo, Unitas Rejser er mere end rejser,” siger sognerejseleder Niels Peder Bjærre fra Kjellerup. Han har været rejseleder på ture til blandt andet Færøerne, Rom og Israel.

Interview med Niels Peder Bjærre, rejseleder


At se de bibelske steder gør et meget stort indtryk!

Hvorfor har du valgt at blive sognerejseleder?

”Jeg har selv haft mange gode rejseoplevelser med Unitas Rejser og vil gerne være med til at glæde andre ved at give mulighed for en rejse i et godt fællesskab, hvor vi ser og hører om de historiske steder, gerne med tilknytning til Bibelen, vores kristendom eller kirkens liv og vækst. 
At vi så tit også ser noget anderledes natur og en anden måde at leve på, er kun en ekstra gevinst.”

Hvilke sogne har du rejst af sted med, og hvor har I været?

”Jeg bor i Kjellerup og laver sognerejserne for Kjellerup og Levring og øvrige interesserede. For det meste foregår det sammen med en af vores to sognepræster, og jeg laver alt det praktiske. Det begyndte med, at jeg henvendte mig til sognepræst Klaus Buch Møberg for at spørge, om vi skulle lave en sognerejse til Oberammergau i 2010. I løbet af tre måneder, var der 51 tilmeldte. I 2011 var sognepræst Winnie Rischel og jeg rejseledere for 33 deltagere til Israel og Palæstina. I 2012 var vi 35 i Rom og Assisi, i 2013 var vi 25 på Færøerne, og i oktober 2014 bliver vi 38 på rejsen til Israel og Palæstina.”

Hvad er det særlige ved Færøerne som sognerejsedestination?

”Det er den storslåede og afvekslende natur. På køre- og sejlture oplever vi den betagende panoramaudsigt til de forskellige øer, grønne skrænter med græssende får og grå bjergsider med et rigt fugleliv og lakseopdræt i havet. Besøgene i kirkerne er en oplevelse for sig. Både Færøernes gamle trækirker og deres mange nyere kirker har meget spændende og forskellige altertavler og udsmykninger af dygtige kunstnere. Det er også en særlig oplevelse at være i Tórshavn til Færøernes nationaldag, Olaifesten, som foregår den 28. og 29. juli. Her mødes mange i nationaldragter, og der er kaproning, udstillinger, koncerter, og vi ser præster og lagtingsmedlemmerne gå i procession til festgudstjenesten, imens der er hornmusik og sangkor. Spændende er det at høre den lokale guide og buschauffør fortælle om Færøernes historie og rige kulturliv - vi ser blandt andet Kongsgården i Kirkjubøur, den gamle bydel Tinganes og Reyn, hvor Nils Malmros’ ”Barbara” blev filmet. På sejlturen til grotterne ved Vestmanna ser vi lunder, lomvier, mallemukker, alke med flere, og bagefter smager vi en færøsk buffet med hvalkød, spæk, vindtørret lam og fisk.” 

Hvad er det særlige ved Israel, Rom og Lutherbyerne?

”Israel er en kæmpe oplevelse. At se de bibelske steder og samtidig få læst beretningerne de steder, hvor de er foregået, gør et stort indtryk. For eksempel at sidde i båden på Genesaret Sø, stå på Bespisningsbjerget, Hyrdernes Mark eller være i Betlehem, Jeriko, Nazaret, Kapernaum, eller stå på oliebjerget og se over på Jerusalem med bymuren og den gyldne port eller at gå ad Via Dolorosa, lidelsesvejen, som Jesus gik på mod Golgata. Den lokale guide fortæller om dilemmaerne for Israel og Palæstina og viser os nye steder hver gang, gode madsteder og mange oplevelser, for eksempel bade i Genesaret Sø ved solopgang klokken seks og synge "I østen stiger solen op", se dåbsstedet ved Jordanfloden, flyde i Det Døde Hav, spise i et beduinertelt, gå i Getsemane Have, Gravhaven - kort sagt gå i Jesu fodspor.
I Rom ser vi de kendte steder som Colosseum, Forum Romanum, Vatikanmuseerne med de imponerende kunstsamlinger og det berømte Sixtinske Kapel med den enestående udsmykning af blandt andet Michelangelo. Vi ser mange flotte kirker. Den mest betydningsfulde er Peterskirken, som er verdens største kirke og katolikkernes hovedkirke. Vi hører om Peter og Paulus’ besøg i Rom og om de første kristne, og vi ser en af katakomberne, hvor de kristne blev begravet udenfor Rom. 

I Assisi er det særlige munken Frans af Assisi. Vi ser de steder, hvor han levede, og kirken, hvor Frans hørte Kristi røst og digtede sin solsang, hvor han gjorde en stor indsats for de fattige, og vi ser, hvor det første franciskanske kloster blev til. Vi kører ud i skoven cirka 820 meter over havet, som blev Frans’ yndlingssted, hvor han søgte den velsignede ensomhed, så han kunne bede og tænke over livets mening. Vi var i Assisi den 3. og 4. oktober, som er Frans af Assisis festdag med megen festivitas, procession og festgudstjeneste i den store San Francesco Basilika, som blev bygget til ære for Frans af Assisi. Her fik vi rundvisning af en dansk munk, Broder Theodor. Der er stor forskel på storbyen Rom og den lille fredelige og rolige Assisi - begge gode oplevelser.”

Hvad betyder det for et sogn at tage på sognerejse?

”Det giver et godt fællesskab, og vi lærer hinanden bedre at kende, samtidig med at vi får nogle gode oplevelser. Her er gode muligheder for at komme tæt på præsten, og præsten har store muligheder for at få et større kendskab til flere i sognet. Vi skriver altid på vore program "Sognerejse for Kjellerup og Levring - og øvrige interesserede". Det er nemlig også en berigelse at møde folk fra andre sogne, for vi kan lære meget af hinanden.”

Hvorfor synes du, at man som sognemedlem skal tage med på en sognerejse?

”Vores forståelse af at være kirke er, at kirke er et fællesskab. Derfor giver det god mening at være med på en sognerejse og sammen få de store oplevelser. Bagefter drøfter og mindes vi i fællesskab vores fælles rejse, når vi mødes og ikke mindst til den planlagte gensynssøndag, hvor vi går til gudstjeneste sammen, spiser en god middag og ser mange billeder. Når vi hører beretningerne fra Bibelen, mindes vi de steder, der omtales, og kan se dem for vores indre blikke.”

Hvilken rejseanekdote har gjort særligt indtryk?

”Kort før vores sognerejse til Færøerne blev der ændret i flytiderne, så vi fik en dag ekstra. Rejsekonsulent Torgunn Skov fra Unitas Rejser foreslog, at vi kunne ændre i programmet og få en fridag, hvor vi kunne sejle over til den lille ø Nólsoy. Det var alle 25 deltagere med på. Her oplevede vi roen og livet på landet og fik gået ture og nydt den smukke udsigt til andre øer og ikke mindst til Tórshavn. En meget interessant oplevelse fik vi ved at besøge Jens-Kjeld, som er dansker og flyttede til Færøerne i 1970. Han er manden med den store viden om fugle, og det gælder både de levende og døde. Han udstopper også indleverede fugle og dyr og har en stor samling. Jo, Unitas Rejser er mere end rejser. Det er både stor service, godt fællesskab og kæmpe oplevelser.”

Klik nedenfor og få information om