Hvilken rejseform skal vi vælge på skolerejsen?

Bus, tog eller fly? Når I skal vælge hvilken rejseform, I vil benytte på skolerejsen, kan der være nogle forskellige ting, I skal forholde jer til. Hver rejseform har sine fordele og ulemper. Klaus Boe Østergaard, afdelingschef for gruppe- og skolerejser ved Unitas Rejser, hjælper jer til at få overblikket her.

Hvornår vælger man at rejse med bus på en skolerejse?

Ifølge Klaus Boe Østergaard egner bussen sig til skolerejser på distancer op til 1.500 km. Det er mest økonomisk at rejse med bus, hvis I kan fylde bussen mest muligt op.

”Bus er en populær rejseform på skolerejser. Man kan rejse i store grupper, og der er meget fleksibilitet på rejsen”, siger Klaus Boe Østergaard. 

Han forklarer, at det kan være en stor fordel, at bussen kan køre fra skolens adresse og direkte til slutdestinationen. Det betyder, at I er fri for skift og unødig ventetid, som ellers kan opstå, hvis I skal frem og tilbage til f.eks. togstationen eller lufthavnen. Derudover er bussens baggagemuligheder et stort plus på skolerejsen.

”Mange skoler ønsker at medbringe egen mad på skolerejsen, da det kan give besparelser. Det er der mulighed for, hvis man rejser med bus. Bussen kan også have større baggage med som f.eks. skiudstyr eller musikinstrumenter”, siger han. 

Et andet afgørende argument for at vælge at rejse med bus på skolerejsen er, at bussen kan være til rådighed under opholdet. På den måde er I fri for at skulle benytte offentlige transportmidler med en stor gruppe unge mennesker, når I skal rundt til aktiviteter, og det kan åbne flere muligheder for, hvad I kan nå på skolerejsen. I skal dog tage højde for køre-hviletidsreglerne. Bussen kan f.eks. ofte ikke benyttes på ankomst- og hjemrejsedagen. Rejser I med en mindre skolegruppe, skal I være opmærksom på, om det kan svare sig at rejse i bus.

”Prisen pr. person afhænger af, hvor mange sæder der benyttes i bussen.  Så hvis man f.eks. kun er 20 personer, betaler man stadig for de resterende 29 pladser i bussen. Så jo bedre man kan udnytte pladsen i bussen, jo mere økonomisk er det”, forklarer Klaus Boe Østergaard.

Fordele ved bus på skolerejsen

 • Attraktiv rejseform for store grupper 
 • Bussen kører direkte fra skolen til slutdestinationen - ingen skift eller unødig ventetid 
 • I kan medbringe større baggage (f.eks. selvforplejning, skiudstyr, musikinstrumenter osv.)
 • Det er muligt at have egen forplejning med undervejs
 • Bussen kan være til rådighed under opholdet (med forbehold for køre-hviletidsreglerne)
 • I kan tilpasse køreplanen, som I ønsker den

Ulemper ved bus på skolerejse

 • Rejsetiden kan være lang alt afhængig af destination
 • Det kan være dyrt i små grupper
 • Hvis det er nødvendigt med trailer på bussen, kan det have indvirkning på transporttiden og bevægeligheden i en storby

Gode råd til skolerejser med bus

 • Medbring en pude og et tæppe ved længere distancer 
 • Pak med omtanke. Pladsen kan være snæver, hvis I rejser mange
 • Gør rejsekonsulenten opmærksom på, hvis I skal have plads til egen mad, musikinstrumenter el. lign.
 • Husk at benytte offentlige toiletter, når der holdes pause 

Hvornår vælger man at rejse med tog på en skolerejse?

Skolerejse med tog er en attraktiv rejseform for mindre grupper - selvfølgelig forudsat, at der er ordentlige togforbindelser til den pågældende destination. Tognettet i Europa byder på mange muligheder. Når I rejser med tog, skal I være opmærksom på, at I ikke kan medbringe mere baggage, end I selv kan bære.

”Skolerejsen med tog kan være passende for f.eks. et linjefag eller enkelte klasser. Hvis man f.eks. er 12 personer, som skal til Berlin, vil det typisk være mere fordelagtigt at rejse med tog fremfor bus eller fly”, siger Klaus Boe Østergaard.

Fordele ved tog på skolerejsen

 • Attraktiv rejseform for mindre grupper
 • I betaler kun for det antal sæder, I skal bruge 
 • I toget er der god bevægelighed og mulighed for socialt samvær under rejsen

Ulemper ved tog på skolerejsen

 • I har ikke egen bus til rådighed under opholdet  
 • I kan ikke medbringe mere baggage, end man selv kan bære
 • I er afhængige af togenes afgangstider og rutenet

Gode råd til skolerejser med tog

 • Medbring evt. pude og tæppe ved længere distancer 
 • Pak let og ikke mere end I kan bære
 • Pas godt på jeres ejendele

Hvornår vælger man at rejse med fly på skolerejsen?

Flyrejser giver muligheden for at nå destinationer for skolerejsen, som ligger langt væk.  Der er gode muligheder for at få fly til en god pris ved mindre grupper, f.eks. ved linjefag eller enkelte klasser på omkring 20 personer.

”Det er behageligt og effektivt at flyve, og det giver mulighed for at vælge mellem flere destinationer end med bus og tog. Det er dog en rejseform, som kræver planlægning og lidt tålmodighed at sætte sig ind i, og så er det en god idé at være ude i god tid”, siger Klaus Boe Østergaard. 

Ifølge Klaus Boe Østergaard er der store fordele ved at booke via et rejsebureau, hvis skolerejsen skal foregå med fly.

”Priserne på et flysæde falder desværre ikke i takt med, at størrelsen på gruppen øges. Men er man ude 11 måneder før en given afrejsedato, kan rejsebureauet som udgangspunkt forhandle sig frem til de bedste priser på fly via en gruppereservation, som samtidig giver stor fleksibilitet. For at kunne lave en gruppereservation skal man være minimum 10 personer”, siger Klaus Boe Østergaard. 

11 måneder før en afgang ved I formentlig ikke hvilke elever, der er på hvilke hold til næste skoleår, men med en gruppereservation betyder det ikke noget. Hvis I blot har et cirka antal personer og kan fastlægge datoerne for rejsen, så kan pladserne reserveres og priserne garanteres – uden at I hænger på noget, forklarer Klaus Boe Østergaard.

”Ofte kan reservationen annulleres helt frem til 100 dage før afgang mod et mindre gebyr, og frem til 30-60 dage før afgang kan antallet justeres, navnene kan ændres osv. Det giver en stor sikkerhed for, at der er plads nok, og man kommer ikke til at hænge på tomme sæder og risikoen for at skulle betale en formue, hvis der kommer en navneændring”, siger han. 

Det er ikke nogen stor videnskab selv at booke flybilletter, men det kan, ifølge Klaus Boe Østergaard, blive en dyr affære, hvis I skal booke til en gruppe, og I vil ikke have samme fleksibilitet.  

”Hvis man selv bestiller flybilletter på nettet, hæfter man for pladserne, og man kan hverken ændre navn eller afmelde en plads. Man kan først bestille billetterne, når man kender navnene på de elever, som skal med på rejsen. Derudover er det ofte sådan, at når man bestiller selv, er det 9 billetter ad gangen. Når man booker de første 9 pladser, er prisen sikkert bedre, end den et rejsebureau kan tilbyde, men ved de næste 9 billetter stiger prisen ofte. Her har vi hørt om skoler, som har været nødsaget til at købe dyrere business class billetter for at få alle elever med på samme fly”, fortæller han.  

Fordele ved fly på skolerejsen

 • Kortere rejsetid – I kan udnytte dagene mere effektivt
 • I kan nå destinationer, som ligger langt væk
 • I betaler kun for de pladser, I skal bruge 

Ulemper ved fly på skolerejsen

 • Priserne er variable
 • Afgangstider er ufleksible, og I er låst af flyenes rutenet 
 • Det er svært og dyrt at have stort udstyr med

Gode råd til skolerejser med fly

 • Vær ude i god tid ved bestilling 
 • Begræns baggage – I skal selv bære på det samt betale for ekstra kg. 

Se programforslag for skolerejsen

Klaus Boe Østergaard

Få gratis råd til rejseplanlægningen

Tag en snak om din rejse med Klaus Boe Østergaard tlf.: 8723 1249