Jubilæumsrejse i Luthers fodspor

Rejsebeskrivelse

En af de mest skelsættende begivenheder i Europas historie fandt sted i 1500‑tallet, nemlig reformationen. Den tyske augustinermunk, Martin Luther, satte sig op mod den mægtige pavekirke og grundlagde sammen med trosfæller den evangelisk‑lutherske kirke, som også den danske folkekirke er en del af. Han forkastede en stor del af den teologi og kristendomsforståelse, som den dominerende romerkirke lagde vægt på.  

Et af de første angreb mod katolicismen gjaldt den omfattende handel med afladsbreve, som paven havde iværksat for at skaffe økonomiske midler til blandt andet opførelsen af Peterskirken i Rom.

Luthers påstand var, at skriften alene er den kristne kirkes norm. Han forkastede dermed den eksisterende kirkes hierarkiske opbygning og fordømte, at indbetalinger til kirken skulle kunne rokke ved det enkelte menneskes frelse. Luther gjorde kendskabet til skriften mulig ved at ændre gudstjenesten fra at foregå på latin til at blive gennemført på modersmålet, tysk. Luther oversatte også Det Nye Testamente fra græsk til tysk­, da han sad i forvaring på Wartburg borgen i 1521.

Martin Luthers indsats kom især til at præge Nordeuropas kirkeliv. På denne rejse besøger vi mange af de steder, hvor Luther havde sit virke, og hvorfra reformationen bredte sig.

Den 31.oktober 2017 er det nøjagtig 500 år siden, at Luther slog sine 95 teser mod afladshandel op på Slotskirkens dør i Wittenberg. Denne dag er siden blevet regnet som den lutherske reformations fødselsdag. Deltagerne på denne rejse får mulighed for at være med til at fejre reformationens 500 års jubilæum i selve Wittenberg. Dagene i Wittenberg bliver således en fest. Der kommer til at foregå mange ting, og ikke alt vil være forudsigeligt. Vi har imidlertid booket plads i de vigtige kirker og museer, og vores hotel ligger på Wittenbergs hovedgade lige ved siden at Luthers hus, så vi vil være i begivenhedernes centrum. 

Kr. 8.650 Bestil rejse
Print Tip en ven


Send side til venProgram og praktiske oplysninger

 • Program (6 dage)

  Dag 1: Udrejse
  Der er opsamling ned gennem Jylland. For dem der kommer med tog fra Fyn og København, er det muligt at stige ombord i Kolding, hvor bussen holder i nærheden af banegården. Vi kører syd på mod Erfurt, hvor vi bor på et centralt beliggende hotel.

  Erfurt ligger ved Gerafloden og er den ældste i by i Thüringen. Allerede i 1392 fik den sit universitet, og det blev et af hovedsæderne for humanismen i Tyskland. Erfurt er stadig en stor og smuk by med kønne huse langs floden. Det var her, Martin Luther gik på universitetet fra 1501-05 og levede derefter i Augustinerklosteret indtil 1508.

  Vi spiser aftenmad på hotellet, og der vil være mulighed for på egen hånd at gå en tur i byen for at se på nogle af dens seværdigheder. En af dem er Krämerbrücke, den længste, komplet bebyggede og beboede bro i Europa. I dag er der mange små forretninger og et hyggeligt miljø på broen. Ved Domkirkepladsen ligger Domkirkebjerget, hvor to katolske kirker, Domkirken Mariendom og Severinkirche, befinder sig. Disse to kirker er byens vartegn. (-/-/A)

  Erfurt. Unitas Rejser

  Dag 2: Wartburg og Eisenach
  Efter morgenmaden kører vi til Eisenach, hvor vi besøger middelalderborgen Wartburg. Denne er en af de bedst bevarede borge fra middelalderens Tyskland. Det var her, Luther holdtes skjult i knap et år, efter at han var blevet lyst i band på rigsdagen i Worms i 1521. Under sit ophold på Wartburg oversatte han Det Nye Testamente fra græsk til tysk. Vi ser både en del af salene på slottet og også Martin Luthers arbejdsværelse.

  Det sidste stykke op til Wartburg foregår på gåben. Det tager 10 til 15 minutter, og en del af vejen er der trapper. Hvis man ikke ønsker at gå op, er det muligt at blive kørt i minitaxa (ikke inklusiv).

  Wartburg slot. Tyskland. Unitas Rejser

  Derefter bliver der lidt tid på egen hånd i Eisenach, hvor det er muligt at besøge Cottas hus, hvor Martin Luther boede, mens han gik i skole i Eisenach. Man kan også besøge Bachmuseet eller bare gå rundt i den hyggelige bymidte.

  Først på eftermiddagen kører vi tilbage til Erfurt, hvor vi skal besøge Augustinerklosteret sammen med en lokalguide. Måske er der nogle, som vil deltage i en kort aftenandagt i kirken, inden vi går tilbage til hotellet. Vi spiser aftensmad sammen på hotellet. (M/-/A)

  Augustinerklosteret i Erfurt. Unitas Rejser

  Dag 3: Bad Frankenhausen og Eisleben
  Vi forlader Erfurt og kører mod Wittenberg. Undervejs gør vi stop et par steder. Det første er Panoramamuseet ved Bad Frankenhausen. Dette er et rundmaleri i gedigen østtysk stil, som viser scener fra Bondeoprøret. Kunstneren er Werner Tübke. Med vores egne audioguides får vi en forklaring til billedet på dansk.

  Derefter kører vi til Eisleben, hvor Martin Luther både blev født og døde. Her er det muligt på egen hånd at besøge nogle af mindestederne for Luther. Både hans fødehjem og huset, hvor han døde, er nu museer. Det er også muligt at besøge den kirke, hvor Martin Luther holdte sine sidste taler.

  Eisleben Kirke. Unitas Rejser

  Sidst på eftermiddagen kommer vi til Wittenberg, hvor vi skal overnatte de to sidste nætter af rejsen. Vi spiser aftensmad sammen på hotellet, og man kan gå en lille aftentur i byen. (M/-/A)

  Dag 4: Wittenberg
  Lutherstadt Wittenberg blev tidligt berømt for det universitet, som kurfyrste Frederik den Vise grundlagde i 1502. Om formiddagen tager vi en samlet vandretur gennem den gamle bydel. Vi begynder ved den gamle eg uden for byporten, hvor Luther brændte pavens bandbulle i 1520. Videre går vi ad Collegienstrasse til Sognekirken, hvor Bugenhagen var præst, og hvor Luther også prædikede. Vi slutter ved Slotskirken (universitetskirken) med Luthers og Melanchthons grave og bronzedøren med Luthers 95 teser.

  Stadtkirche Wittenberg. Unitas Rejser

  Om eftermiddagen skal vi til Lutherhaus, det gamle Augustinerkloster, hvor Luther levede fra 1511 til sin død. I dag er her et righoldigt museum i flere etager med spændende vinkler på Martin Luthers og hans hustru Käthes farverige liv.

  I løbet af dagen er der mulighed for på egen hånd, at besøge Melanchtons hus eller Chranach huset. Om aftenen spiser vi aftensmad på hotellet. (M/-/A)

  Dag 5: Reformationsjubilæet
  Denne dag er det præcis 500 år siden, at Martin Luther slog op sine teser på døren til Slotskirken. Dette bliver fejret på mange måder, og programmet ligger ikke helt klart endnu. Vi ved, at der bliver holdt en festgudstjeneste i Slotskirken, hvor mange notabiliteter har meldt deres ankomst. Slotskirken har ikke plads til så mange mennesker, men vi regner med at det vil være muligt at være med til gudstjenesten via storskærme.

  Om aftenen spiser vi aftensmad på hotellet, denne gang et måltid med rødder tilbage til Martin Luthers tid. (M/-/A)

  Wittenberg. Unitas Rejser

  Dag 6: Hjemrejse
  Inden vi forlader Wittenberg, skal vi se et stykke livsglæde. En typisk østtysk skole, som blev renoveret sidst i 90’erne, og som den østrigske arkitekt Friedensreich Hundertwasser stod for. Med sine skæve vinkler og livlige fantasi har vi i dag en skole, som i hvert fald ikke er grå og kedelig. Boligbebyggelsen tæt på skolen er også ved at tage tråden op, når det gælder at ændre sig fra grå beton til farverige huse!
  Derefter kører vi mod nord, tilbage til Danmark, og er hjemme igen ud på aftenen. (M/-/-)

  Friedensrich Hundertwasser Schule. Unitas Rejser

 • Praktisk information

  Tilmelding
  Senest d. 1. juni 2017

  Litteratur
  Martin Schwarz Lausten: ”Den hellige stad Wittenberg”, ANIS (2002)
  Martin Schwarz Lausten: ”Martin Luther – Munk, Oprører, Reformator”, ALFA (2005)
  Niels Thomsen: ”I Luthers spor”, AROS (2007)

  Romaner
  Ursula Koch ”Roser i sne - roman om Katharina Luther født von Bora”, Lohse (2000)
  Jacob Knudsen: ”Angst og mod” (1915)

  Måltider
  De inkluderede måltider er hver dag markeret med M= morgenmad, F= frokost, A= aftensmad. Er måltidet ikke inkluderet, markeres dette med -.

  Valuta
  I Tyskland anvendes euro. Kreditkort kan bruges mange steder.

  Forbehold
  Der tages forbehold for ændringer i programmet. Alle vores rejser evalueres og forbedres løbende på baggrund af tilbagemeldinger fra vores rejseledere og deltagere. Af den grund kan der være ændringer i programmet, fra rejsen blev købt, til den finder sted. Lokale forhold kan medføre, at vi under rejsen er nødt til at ændre indholdet eller rækkefølgen herpå. Vores mål er, at deltagerne får den bedst mulige rejse.

  Almindelige betingelser
  Rejsen er underlagt Unitas Rejsers almindelige betingelser vedrørende pakkerejser, som deltagerne forudsættes at være bekendt med. Betingelserne fremgår her.

 • Priser

  Pris pr. person kr. 8.650,-

  Tilmelding
  Senest d. 1. juni 2017.

  Prisen inkluderer
  • Danske rejseledere
  • Bustransport ifølge programmet
  • Overnatning i delt dobbeltværelse
  • 5 x morgenmad og 5 x aftensmad
  • Udflugter ifølge programmet (inkl. entréer til Wartburg, Augustinerklosteret, Sognekirken og Lutherhaus)
  • Bidrag til Rejsegarantifonden

  Prisen inkluderer ikke
  • Øvrige måltider og drikkevarer
  • Øvrige entréer
  • Forsikringer

  Eventuelle indlæg
  • Enkeltværelse kr. 2.100,- (begrænset antal)
  • Sygdoms-afbestillingsforsikring 6 %
  • Gouda Årsrejseforsikring (enkeltperson) kr. 252,-
  • Gouda Årsrejseforsikring (enkeltperson) kr. 353,-
  • Gouda Årsrejseforsikring (hele husstanden) kr. 501,-

  Der tages forbehold for ændringer i forsikringspriserne.

Kort

Tyskland

Sognerejse - Luther og Reformationen

Afrejse
Kr. 4.995 Læs mere
Italien

Meditativ pilgrimsrejse til Assisi

Afrejse
Kr. 10.595 Læs mere

Medlem af

Top