Hos Unitas Rejser er tingene altid i orden

En skolerejse på ski giver eleverne personlige sejre. I mere end 20. år i træk har Bo Vesterbye fra 10. ved Kløften i Haderslev taget til Sverige for at give eleverne en oplevelse for livet.

Interview med Bo Vesterbye, lærer på 10. ved Kløften i Haderslev

Langt væk fra regnestykker og danskstile tager fællesskabet bogstavligt talt nye højder for eleverne fra 10. ved Kløften. På pisterne i skiområdet i Sälen i Sverige prøver eleverne grænser af, lærer nyt og tager hjem med oplevelsen af, at de kan mere, end de selv tror.

Bo Vesterbye fra 10. ved Kløften tror på, at det har en kæmpe værdi for eleverne at prøve noget nyt. For mange af dem er det første gang, at de hopper i skistøvlerne. Nogle har aldrig oplevet så meget sne samlet på ét sted og det at komme op i højderne.

”Mange af eleverne er både spændte og skræmte for at tage af sted. De har mange forventninger og er usikre på, hvor vidt de er i stand til at komme ned fra bjerget igen. Men det er de, og det er en kæmpe sejr hver gang”, siger Bo Vesterbye.

Når 10. ved Kløften tager afsted på skitur er det lærerne selv, som instruerer eleverne i at stå på ski. De rutinerede elever, som har stået på ski før, får en rundvisning i området, derefter klarer de sig på egen hånd. Resten af gruppen starter fælles ud på begynderbakkerne, hvor hver enkelt elev løbende skal opfylde en række krav, inden de kan fortsætte til de mere krævende pister. På den måde kommer alle elever sikkert og hurtigt på ski, og til sidst ender det med, at begyndere og rutinerede står sammen.

”Eleverne får på hver deres niveau de bedste forudsætninger for at stå på ski, og det har resulteret i, at vi de seneste 4 år slet ikke har oplevet nogle skader.  Det er ikke sikkert, at eleverne har en flot stil,
men de kan stå på ski en hel dag”, fortæller Bo Vesterbye. 

Kommer hjem med fornyet selvtillid

Når skiene kommer på og næserne bliver røde, handler det ikke om, om man er god til dansk eller matematik. De elever, som ikke er bogligt stærke, oplever måske, at de er gode til at stå på ski. 

”Det er en succesoplevelse, som bidrager til, at de kommer hjem med fornyet selvtillid. Vi får eleverne ud i nye sammenhænge udover de traditionelle undervisningsrammer. De kan arbejde sammen på andre måder, hvor det sociale og det at være sammen med kammeraterne er i fokus”, siger Bo Vesterbye. 

Sjov Paa Ski 1280X720

Det er ikke kun det at skulle lære at stå på ski, som udfordrer og udvikler eleverne. De skal også have tingene til at fungere i en hytte, hvor de bor sammen, laver mad sammen, står for oprydning og selv skal
komme afsted om morgenen. Det stiller krav til
selvstændighed og fremmer fællesskabet og deres sociale færdigheder.

Tingene er altid i orden 

10. ved Kløften tager hvert år afsted på skitur med 50 til 130 elever. For Bo Vesterbye har destinationen i mange år været Sälen i Sverige, og det er ikke nogen tilfældighed. 

”Sälen er det bedste skiområde i norden, og det er meget velegnet til skoler. Alle elever synes, det er sjovt at stå på ski her. Der er noget for alle niveauer, både rutinerede og begyndere bliver udfordret. Særligt begynderbakkerne er gode, hvilket har en stor værdi, når man er afsted som skole. Hytterne er store, og de ligger tæt på pisterne”, siger han. 

De bestiller skituren hos Unitas Rejser, som Bo Vesterbye har rejst med mange gange.

”Hos Unitas Rejser er tingene altid i orden. Vi kan som lærere læne os tilbage og ikke spekulere på, om der nu er noget, der ikke er styr på. Uanset hvor tæt vi er på afrejse, er de altid meget fleksible i planlægningen af turen, hvilket er utroligt vigtigt for os. Og så er det optimalt, at de har et lokale på stedet, hvor vi kan klæde om, opholde os og samles til instruktioner og underholdning”, siger han. 

Det Flot 1280X720

Klik nedenfor og se rejseforslag på

Skitur til Monte Maniva | Skitur til  Haukelifjell | Skitur til Stöten

Er du interesseret i en studierejse med faglig dybde og kulturelt indhold, så læs mere her.