Studierejsen var en stærk cocktail af oplevelser

”Eleverne syntes, at det var en sindssygt spændende studierejse, som har givet et kæmpe udbytte til kulturforståelse".

Interview med Michael Willemar, forstander på Idrætshøjskolen i Sønderborg

I januar tog Idrætshøjskolen Sønderborg 81 elever med til Tanzania og Zanzibar for at give dem en kulturel studierejse ud over det sædvanlige. Rejsen bød blandt andet på safari, hiking i bjergene, svømning med delfiner, kitesurfing og nogle særlige møder med den lokale afrikanske befolkning. 

”Vores rejse til Tanzania og Zanzibar var en stærk cocktail af natur-, kultur- og sportslige oplevelser, som man ikke kan få mange andre steder. Det var en helt fantastisk oplevelse”, fortæller Michael Willemar, forstander på Idrætshøjskolen Sønderborg.

Det var en anderledes kultur, som mødte eleverne, da de første gang satte fødderne på afrikansk jord. Et kontrastfyldt billede af et samfund, som spiller på nogle helt andre elementer, end man kender hjemme fra det rige Europa. En økonomi, som helt tydeligt slår sig på andre aspekter og fattigdom, som samtidig udtrykker manglen på hygiejnisk fornuft. Alt sammen udspillet i en kulisse af en storslået natur med bjerge og regnskove – og ikke mindst usædvanlig imødekommende afrikanere med smilet malet i ansigterne..

”Vi rejser til Tanzania og Zanzibar, fordi vi vil give vores elever en kulturoplevelse, som får dem til at reflektere over, hvad det er for en verden, vi alle er en del af – og samtidig en forståelse for, hvor vi selv kommer fra. Tanzania og Zanzibar er oplagte rejsemål for netop det, fordi det er områder, som ikke mange unge har besøgt endnu”, forklarer Michael Willemar.

Inden rejsen blev der brugt tre dage på at klæde eleverne på til mødet med Afrika. Forberedelsen bestod i undervisning i kulturforståelse og foredrag med emner som ’Afrika i fremtiden’, sproget Swahili og ’Afrikas mange ansigter’.  

Fodbold og videoaften med afrikanske unge

Højskolens program startede ud på fastlandet i Tanzania, som bød på store afrikanske natur- og kulturoplevelser. Eleverne og lærerne var på safari, hvor de fik indblik i det mangfoldige afrikanske dyreliv, drog på hiking på bjerget, Mount Meru, og fik indblik i, hvordan Masaierne lever. Efter fire indholdsrige dage gik turen videre til den afrikanske tropeø, Zanzibar.

”På Zanzibar fik vi indblik i, hvad det vil sige at bo der. Det handlede om, at eleverne skulle lære de lokale bedre at kende og selv finde sig til rette i lokalsamfundet. De arrangerede blandt andet en fodboldkamp og en udendørs videoaften med de lokale, hvor vi så filmen, Madagaskar, på et opsat lærred”, fortæller Michael Willemar. 

Dagene på Zanzibar gik også med et besøg hos en lokal ’medicine man’, hvor eleverne fik indblik i, hvordan man kan blive helbredt med urter og samtidig en forståelse for de mange krydderier, som Zanzibar er meget kendt for. Derudover lærte eleverne swahili og gav den gas på havet med kitesurfing og dykning.

”Eleverne syntes, at det var en sindssygt spændende studierejse, som har givet et kæmpe udbytte til kulturforståelse. De var meget overraskede over, hvor få midler afrikanerne har, og hvordan de alligevel er et så imødekommende folkefærd. Det var en oplevelse at se, hvordan man agerer og har det på et andet kontinent. Det har givet eleverne en fantastisk rejse, men også en indsigt, som de kan tage med på deres vej fremover”, siger forstanderen.

Hakuna Matata

Ifølge Michael Willemar var der også et af andet vigtigt aspekt af kulturen i Tanzania og Zanzibar, som var lærerigt for eleverne.

”Afrikanerne har en ’hakuna matata’ kultur, hvor man tager tingene meget afslappet. De er gode til bare at være der, hvor de er. Det var en øjenåbner for nogle af eleverne. I dag er der forventninger til danske unge fra alle fronter og fra deres egen side om, at de hele tiden skal præstere og levere. Men det spillede ingen rolle i Afrika, her skulle de bare være i nuet. Det var en sund aha-oplevelse for dem”, siger han.

Unitas Rejser er effektive og fleksible

Det er andet år i træk, at Idrætshøjskolen Sønderborg har rejst til Tanzania og Zanzibar med højskoleeleverne. Begge gange har de bestilt flybilletterne hos Unitas Rejser. Ifølge Michael Willemar er der en særlig grund til, at de vender tilbage til netop Unitas Rejser.

”Vi har ikke mulighed for at booke flybilletterne i god tid, da det ofte er uvist, hvor mange elever, der skal med på rejsen, og hvornår vi kan tage afsted. Unitas Rejser giver os vilkårene til, at vi kan komme afsted under de bedst mulige betingelser. Når jeg skriver eller ringer, handler de fleksibelt og effektivt. Og det gør, at vi vender tilbage igen og igen”, fortæller han.  

Se videoen som Idrætshøjskolen i Sønderborg lavede fra studierejsen til Tanzania og Zanzibar i 2015:

Bestil flybilletterne igennem Unitas Rejser og få større sikkerhed på studieturen

Viborg Gymnasium har købt flybilletterne til studieturen igennem Unitas Rejser, men de har selv stået for programmet og indholdet på studierejsen. Skal I rejse på studietur, og ønsker I selv at stå for programmet, kan I med god grund bestille flybilletterne igennem Unitas Rejser, på den måde får I en større sikkerhed, end hvis I selv køber flybilletterne over nettet.

Læs mere om Almindelige betingelser ved Flight Only

Klik nedenfor og se rejseforslag på

Studietur til Tanzania | Studietur til Myanmar | Studietur til Dublin 

Er du interesseret i en studierejse med faglig dybde og kulturelt indhold, så læs mere her.