Studietur til Rom bød på oplevelser af høj karat

Den Spanske Trappe er ualmindelig smuk med sine 138 elegante trin, og jeg nød synet og duften af de blomstrende azaleaer, der dækkede den øverste del af trappen

Rejsebrev fra Johan Junker Kjær, deltager på studietur til Rom

Vores gruppe ankom til Rom om lørdagen, og søndagen startede med messe i kirken Santa Maria Maggiore. Den var fyldt, men vi var der kun kort, for vi skulle ud og opleve Rom. Solen stod allerede højt på himlen, og temperaturen var hurtigt oppe på 25 grader. Vi tog metroen ind til Colosseum, hvor den historiske vandring startede. Turen gik på tværs af Rom og førte os forbi Colosseum, Forum Romanum, kirker, triumfbuer, obelisker og ruiner i massevis. Turen gik også til Piazza Navona med De Fire Floders Fontæne fra 1600-tallet, og det er en pragtfuld fontæne. Selve Piazza Navona er kæmpestor, og der var et menneskemylder uden lige.

Pragtfulde templer

Dagen efter besøgte vi Colosseum, som er et amfiteater, der i datidens Rom blev brugt til blandt andet gladiatorkampe. Fra Colosseum fortsatte turen til Forum Romanum, som var centrum i oldtidens Rom. Det var her, det religiøse centrum lå på et torv omgivet af pragtfulde templer af marmor. Mellem Forum Romanum og Palatinerhøjen passerede vi et stort hegn med oliventræer. Det var lidt hårdt at trampe fra Forum Romanum op til Palatinerhøjen i middagssolen. På vej op til højen kom vi forbi en væddeløbsbane fra oldtiden. Fra Palatinerhøjen havde vi en smuk udsigt over Rom og kunne se Peterskirken på den anden side af Tiberen.Colosseum, Forum Romanum og Palatinerhøjen var bare sten og ruiner, men ved selvsyn og rejselederens forklaringer blev det en oplevelse af høj karat. Om eftermiddagen fortsatte turen forbi Trevifontænen. Den er et must for enhver Rom-turist og ualmindelig flot udsmykket med havguden Oceanos, der rider med sine havheste gennem vandmasserne.

Roms bedste is

Ved siden af fontænen kan man købe verdens bedste is, eller måske var det Roms bedste. Sidste punkt på eftermiddagens program var en tur op ad Den Spanske Trappe. Trappen er ualmindelig smuk med sine 138 elegante trin. Jeg gik halvvejs op ad trappen og holdt en pause, mens min kone, Jonna, forcerede hele trappen i hurtigt tempo. Denne unikke, lange trappe er noget af det mest fotograferede motiv i Rom. Jeg nød synet og duften af de blomstrende azaleaer, der dækkede den øverste del af trappen.

H.C. Andersens og Thorvaldsens Rom

Oppe fra trappen har man et fint udsyn til den elegante gade Via Condotti. Her ligger nogle af Roms dyreste forretninger, men i stedet for at gå på indkøb i gaden smuttede vi ind på den gamle kunstnercafé Kaffé Greco, der er grundlagt tilbage i 1760. Her kom kunstnere fra hele Europa i 1800-tallet. Vore egne H.C. Andersen og Thorvaldsen kom der også. I en af stuerne hænger der et billede af H.C. Andersen. Møbleringen er fra 1800-tallet, men prisen på kaffe er fra 2014.

Ramt af den æstetiske syge

Den følgende dag startede med et besøg i Vatikanet. Blandt tusinder og atter tusinder af andre turister gik vi igennem de berømte sale i Vatikanet, især langsomt gennem Det Sixtinske Kapel med Michelangelos berømte fresker. Herunder stoppede vi op og lagde nakken tilbage. En oplevelse af karat. Dommedagsbilledet på altervæggen nåede vi også at kaste et blik på. Vi var tæt på at blive ramt af Stendhalsyndromet – 'den æstetiske syg', det vil sige, vi oplevede at se noget så smukt, at vi var ved at blive helt dårlige af det.

Den enorme Peterskirke

Efter disse kunstneriske input gik turen til Peterskirken. Den er ganske enkelt enorm. Min kone og jeg har gennem årene besøgt mange katedraler, og den seneste var katedralen i Palma på Mallorca. Den husker vi som en kæmpestor kirke, men Peterskirken er endnu større. Den betegnes som verdens største katedral, så man taber helt pusten ved besøget. Foruden højalteret, pavealteret, er der 11 kapeller, der hver for sig er små kirker, der holder gudstjenester. Man kan føle sig helt fortabt i et sådant rum. På Peterspladsen føler man sig overvåget af 140 helgenstatuer, der er placeret dels på kirken og dels på kolonnaderne. Det var lidt af en lise at komme ud i solskinnet bagefter.

Lærer Klausens fortælling

To dage senere gik turen ud på landet til San Callisto-katakomberne, der ligger i en meget smuk park. Vi havde nu i fire dage set kirker, slotte, fontæner, obelisker og ruiner, så det var en dejlig oplevelse at komme lidt ud på landet og se noget grønt. Vi kørte gennem smukke alléer og havde udsigt til grønne lunde. På vej ud til stedet kom jeg til at tænke på lærer Klausens fortælling om katakomberne i min landsbyskole sidst i 1940’erne.

Altid frejdig, når du går

Efter katakomberne kørte bussen os hen til et mindested for en massakre, som nazisterne havde begået i 1944. Tyskerne havde henrettet en hel landsby på 311 mand. I hallen var der en mindetavle for hver enkelt person, som tyskerne havde dræbt. Der var levende lys og blomster ved mange af mindetavlerne, og vi sang ”Altid frejdig, når du går” i mindeparken. Det var både højtideligt og bevægende.

Nonnesang

Rejsens sidste aften blev tilbragt hos nonnerne på restaurant L’Eau Vive di Roma. Det var et dejligt sted, hvor nonnerne serverede for os. Senere sang vi med dem. Det var meget højtideligt, og det blev en fin afslutning på turen. I mine drømme denne sidste nat passerede Colosseum, Trajansøjlen og Peterskirken forbi, og mellem stenene på Forum Romanum slentrede Kejser Augustus rundt sammen med H.C. Andersen og snakkede en blanding af latin og fynsk. Godnat.

Tak for turen. Tak til arrangørerne. Tak til Ervolder, fordi han ringede og oplyste om Rom-turen. Tak til Aage Nielsen for den fortrinlige ledelse og engagerede fortælling om det historiske Rom. Stor tak til hele selskabet for det hyggelige samvær under turen.

Klik nedenfor og få inspiration til rejsen til Italien

Rejser til Italien