Besøget hos borgmesteren blev et af sognerejsens højdepunkter

Uventede oplevelser kan ende med at blive nogle af sognerejsernes højdepunkter, fortæller sognepræst Morten Bay-Mortensen, der på en rejse til Tyrkiet blev inviteret til middag hos byens borgmester.

Interview med Morten Bay-Mortensen, sognepræst og rejseleder

I en lille tyrkisk landsby, beliggende i det man i Danmark ville betegne som udkantsområde, blev en gruppe sognerejsedeltagere fra Djursland inviteret hjem i borgmesterens private gemakker. Her diskede byens kvinder op med lammeretter, suppe, lokal brændevin og andre landlige retter, mens brændeovnen varmede stuen op. 

”Borgmesteren kunne lige så godt have været en bondemand fra kartoffelrækkerne, for vi var langt ude på landet,” fortæller sognepræst og sognerejseleder Morten Bay-Mortensen om det besøg, han og rejsedeltagerne havde i 2010 på en sognerejse til Tyrkiet. 

Unitas Rejsers lokale guide i Tyrkiet tog kontakt til byens borgmester, der straks blev begejstret for at få besøg af de danske rejsende. Han og familien inviterede derfor hele holdet hjem til sig, og sognerejsedeltagerne lod sig hurtigt gribe med af den hjertelige velkomst. Snart var hele landsbyen klar over, at danskerne var på besøg, og med deres furede og krogede hænder viste landsbyens ældre kvinder strikvarer frem fra tasker og kurve for at sælge dem til sognerejsedeltagerne.

I Paulus' fodspor

Denne oplevelse er blot en af mange, sognepræst Morten Bay-Mortensen har haft i løbet af årene som sognerejseleder. Han er præst i sognene Thorsager, Bregnet og Feldballe på Syddjurs, og i de senere år har han rejst med præstekollegaen Flemming Kloster Poulsen fra Skt. Mortens Sogn i Randers. De har været sognerejseledere i både Israel, Rom, Grækenland og Tyrkiet, hvor det fælles tema for turene har været at rejse rundt i Paulus’ fodspor og se de steder, han har været. Senest er sognerejsen gået til Rom, fordi det var her, Paulus sluttede sin rejse, og man formoder, han blev slået ihjel.

Fortællinger om Paulus

Fordi Paulus er en af de mest centrale personer i kristendommens historie, er det noget helt særligt at rejse til Rom. Han var kristendommens første missionær og en pioner, men historierne om hans tid i Rom er mindre kendte, forklarer Morten Bay-Mortensen. Men vi ved fra Apostlenes Gerninger, at det var her, han blev sat i fangenskab og endte sine dage. Rom var den by, Paulus stillede sig op imod, og den historie foldede Morten Bay-Mortensen ud, da han stod med deltagerne ved Forum Romanum, ligesom han fortalte historien om apostlen Peters henrettelse, da de stod på Peterspladsen.

Disse fortællinger fra Bibelen er et helt centralt aspekt ved sognerejserne:
”Fortællingerne formidler meget stærkt for deltagerne, hvad det er, vi ser. Når de står og synker ind i landskabet og lytter sig ind på det stof, som nogle kender i forvejen, så bliver oplevelsen meget mere vedkommende. Det har vist sig på alle vores sognerejser, at fortællingerne forstærker oplevelsen, fordi barndommens historier om Bibelens store personer pludselig får krop og form og bliver nærværende,” siger Morten Bay-Mortensen.

Sammenhold mellem deltagerne

Nærvær er også noget af det, sognerejserne bidrager med til deltagerne. Ifølge Morten Bay-Mortensen giver rejserne en helt særlig samhørighed mellem deltagerne, og de lærer hinanden at kende på en ny måde.

”Det er otte intense dage, vi er af sted sammen, og det bærer de med sig hjem. Jeg har sommetider oplevet, at deltagerne har talt om oplevelserne i årevis, og rejserne bliver til en fælles erindring i kirkelig sammenhæng,” siger han.

Efter turene holder præsterne gensynsaften for deltagerne, hvor der bliver vist billeder fra højdepunkterne på sognerejsen. Morten Bay-Mortensen har rejst med Unitas Rejser op til flere gange, og han er overbevist om, at han bliver ved med at komme tilbage.

”Forcen ved Unitas Rejsers model er, at man lægger op til et samarbejde. Man får ikke bare det, der står i programmet, men også en generel god oplevelse. Som præst eller rejseleder køber man en professionalisme hos Unitas Rejser, som understøtter, at rejsen bliver en lokal succes i sognet. Man føler sig tryg og i gode hænder”, siger han. 

Klik nedenfor og få information om 

Programforslag til sognerejsen | Sognerejser for alle | Rejser til  Tyrkiet