Deltagerne på sognerejsen mødte nye folk på tværs af sognene

Israel til fods er en helt særlig oplevelse, hvor alle sanser kommer i spil. I ugen op til påske var to sogne fra Frederikshavn på vandring i det smukke Galilæa, hvor blomsterne stod i fuldt flor, og bibelfortællingerne fik jordforbindelse.

Interview med Viggo Ernst Thomsen, sognepræst i Bangsbostrand Kirke og provst i Frederikshavn

Hvorfor skal vi sidde så meget ned i kirken? Det spørgsmål stillede sognepræst Viggo Ernst Thomsen og hustruen, sognepræst Gurli Møller Andreasen, sig selv, inden de inviterede deres to sogne Bangsbostrand og Abildgaard i Frederikshavn på vandring i Israel. Ønsket var at tage sognemedlemmerne med på sognerejse rundt i Jesu fodspor på den såkaldte 'Jesus Trail', hvor de gik rundt til fods i stedet for at køre med busser.

Læs artiklen fra Lokalavisen Frederikshavn

Vejen er målet i sig selv

”Det er vores erfaring, at tingene går for hurtigt, når man sidder i en bus med aircondition. Pludselig er man ved bestemmelsesstedet og når ikke at registrere alle oplevelserne undervejs. Vandrer man i stedet fra sted til sted, får man varmet op undervejs, for tempoet er langsommere, og man har både høre-, lugte- og synssansen med sig. Til fods bliver vejen et mål i sig selv,” fortæller Viggo Ernst Thomsen og refererer til Apostlenes Gerninger, hvor kristendommen kaldes for vejen.

Sognerejsen ”Jesus Trail” rundt i Israel er på 65 kilometer og går fra Nazaret, hvor Jesus voksede op, til Kana, hvor Jesus gjorde sit første under og lavede vand til vin, og videre til Kapernaum, hvor Jesus boede som voksen. Ruten blev lavet i 2009 af en kristen israelsk araber og en amerikaner og markedsføres under sloganet ”Jesus did not take the bus”. Og de 22 deltagere fra Abildgaard og Bangsbostrand Sogne tog heller ikke bussen, da de i foråret 2014 var på Jesus Trail rundt i Israel. Den yngste deltager var 13 år, mens den ældste var 77 år, og alle vandrede de 65 kilometer gennem Israels smukke forårslandskab.

Vandreturene var højdepunktet

Undervejs gjorde de holdt ved nogle af de bibelske steder, de kom forbi. Hjemmefra havde Viggo Ernst Thomsen og Gurli Møller Andreasen kopieret fortællinger fra Det Nye Testamente og lamineret dem, så de kunne ligge sammen med vandflaskerne i rygsækken. Hver gang de gjorde holdt ved et bibelsk sted, tog de en fortælling frem, som knyttede sig til stedet, og læste den højt, mens deltagerne tog plads i græsset.

”For rejsens yngste deltager på 13 år var sognerejsens højdepunkt vandreturene i det smukke landskab. Mange ville måske tro, det var Betlehem og Jerusalem, men deltagerne var rigtig glade for langsomheden, skønheden, udsigterne og landskabet over Genesaret Sø,” siger Viggo Ernst Thomsen.

Genesaret Sø i sigte. Israel. Unitas Rejser

Folkeoplysning og pilgrimsvandring

Inspirationen til sognerejsen kom, fordi Gurli Møller Andreasen er med til at arrangere pilgrimsvandringer. Hun har også haft en sognerejse til Tyrkiet i Paulus’ fodspor. Viggo Ernst Thomsen har en baggrund med grundtvigsk folkeoplysning, og derfor ønskede de at kombinere Grundtvig og pilgrim på en sognerejse for begge deres to sogne.

”Deltagerne mødte nye folk på tværs af sognene, og der opstod nye venskaber og konstellationer. Efter hjemkomst har flere af deltagerne også holdt oplæg for de andre i sognene og mødt hinanden efterfølgende,” siger Viggo Ernst Thomsen.

Betlehem var et chok for mig

Inden afrejse blev der arrangeret to forberedelsesaftener for at klæde deltagerne bedst muligt på til rejsen, og de var også på vandretur i bakkerne omkring Frederikshavn for at få en fornemmelse af de stigninger, de ville komme til at opleve i Israel. For nogle bliver en rejse til Israel nemlig anderledes, end de tror hjemmefra, fordi mange har store forventninger til det land, de har hørt så meget om gennem Bibelen. Da Viggo Ernst Thomsen første gang var i Israel, blev han selv skuffet, da han kom til Betlehem. Den by, som han troede, han vidste, hvordan ville være, viste sig at være alt andet, end han havde forestillet sig.

”Byen var gennemkommercialiseret med al mulig underlødig handel. Det var et chok for mig at møde den slags ting, for det levede slet ikke op til de forestillinger, jeg havde gjort mig hjemmefra. Men udover det er det helt elementært meget spændende at komme til Israel, for det er et land, der er skrevet så meget om i Bibelen, og det er sjovt at se, hvordan stederne ser ud i virkeligheden,” siger han og tilføjer, at Abildgaard og Bangsbostrand kirker ikke vil udelukke, at de vil arrangere endnu en tur i Jesu fodspor.

Klik nedenfor og få information om 

Programforslag til sognerejsen | Sognerejser for alle | Rejser til Israel-Palæstina