Oplevelser i Israel-Palæstina

Af Unitas Rejser
Der er uanede muligheder for at opleve historiske og kulturelle steder i Israel-Palæstina. I kan vælge at se seværdighederne i den rækkefølge, I ønsker. Her på siden er de listet op efter geografi.

Tel Aviv/Jaffa

Byen Tel Aviv har sin begyndelse tilbage i 1909. Jaffa refererer til den ældste del af byen og er i dag en del af storbyen Tel Aviv (op til 2,5 millioner indbyggere inklusiv forstæder og omegn).

Tel Aviv er ikke bare en storby, ikke bare en badeby, ikke bare en historisk by, ikke bare en kulturby, ikke bare en metropol – Tel Aviv er det hele og udgør i dag Israels handels-, finans- og kulturcentrum. Byen har alt, hvad en storby har, og tilmed har den mange kilometer lange sandstrande. Derfor er byen oplagt til en storbyferie eller til en miniferie enten før eller efter en rundtur i Israel.

Mor og barn i Israel. Unitas Rejser

Et af højdepunkterne er Tel Aviv Museum of Art, som har en meget fin samling med værker blandt andet af impressionisterne og postimpressionisterne. Et andet museum, som er værd at besøge, er Diaspora Museum of Jewish History, hvor man som besøgende kan lære om den jødiske kultur gennem tiderne i en imponerende multimedieudstilling.

For den, der er interesseret i kunst og håndværk, er det spændende at besøge kunstgallerierne omkring Gordon Street. Hvis man vil opleve noget anderledes, kan byens yemenitiske kvarter og Carmel Markedet anbefales. På det livlige marked kan man købe alt fra håndlavede små statuer og vandpiber til hjemmelavet falafel og pitabrød, som serveres med byens bedste humus. Hvis man vil lytte til klassisk musik eller se opera, kan man besøge Israels Philharmonic Orchestra eller New Israel Opera Company. Det er også i Tel Aviv, hvor de kendte Cameri, Gesher og Habima teaterkompagnier holder til.

Tel Aviv - Akko

På vejen langs kysten fra Tel Aviv mod Akko kommer vi forbi badebyen Netanya. Længere mod nord kommer vi til Caesarea, som er et kæmpe fæstningsværk fra Kong Herodes tid, der løbende er under arkæologiske udgravninger. Der er ruiner, afmærkninger, gulvmosaikker og et romersk restaureret teater. Hippodromen (en vædeløbsbane) kan også ses i området.

Kør videre mod nord til Haifa, som er Israels tredje største by. Tag en rundtur og besøg Bahaitemplet med den velfriserede Persiske Have og Karmels Bjerg med den storslåede udsigt over byen.

Akko er næste by mod nord langs kysten. Besøg de gamle og de berømte tempelridderes højborge og middelalderlige fæstninger. Gå også gerne en tur hen ad strandpromenaden, og spis på en af de mange fiskerestauranter i byen.

Nazaret

Hvis tiden og energien tillader det, så kør via Nazaret på vejen til hotellet ved Genesaret Sø. Nazaret ligger på toppen af bjerget med fin kørevej dertil, og byen er præget af en blanding af den arabiske kultur med basarer, moskéer og så de kristne med tilhørende helligdomme. Besøg den flotte Bebudelseskirke, som er Mellemøstens største katedral, bygget oven på og uden om det oprindelige sted, hvor man mener, Jesus boede. I hele kirken er der mangeartede relieffer fra stort set alle verdens lande. Katedralen er bygget i 1966, så det er en oplevelse at se det moderne kombineret med en over 2000 år gammel bolig.

I Nazaret er der også en lille levende museumsby der hedder Nazaret Village, hvor man kan se hvordan folkene arbejdede, byggede huse, pressede vin og så videre på Jesu tid. Meget spændende besøg – også for de mindste.

Golanhøjderne

En dagstur op i Golanhøjderne er også på sin plads. De pludseligt mere golde omgivelser og samtidig storslået natur og udsigt giver en fornemmelse af, hvor mangeartet naturen i dette lille land er. Her ligger også Mount Hermon,  det højeste punkt, med mulighed for at stå på ski fra omkring december til februar. Alpinanlægget er ikke voldsomt stort, men til en dag er det fint – og et sjovt afbræk på turen. Og så er der ikke mange ikke-israelere, der har stået på ski der. Mount Hermon Ski Resort er ejet af den nærliggende bosættelse Neve Ativ.

På vejen hjem fra Golan hører et besøg ved Banias kilden også med på turen. Det er her, Jordan-floden har et af sine udspring, og der er et væld af kilder, vandløb og mindre vandfald. Der er mulighed for at se en stor del af det fra parkeringspladsen, men det er også muligt at tage vandreskoene på og trave en tur rundt i området.

Genesaret Sø

Ved nordenden af Genesaret Sø ligger Saligprisningernes Bjerg – stedet hvor Jesus holdt sin bjergprædiken, men også stedet med et absolut smukt vue ud over Genesaret Sø. I parken kan duftene fra de mange blomster og planter nydes med velbehag.

Saligprisningernes Bjerg. Israel. Unitas Rejser

På søen sejler der ”Jesus både”, hvor man enten kan komme fra A-B eller blot nyde en rolig tur ud på søen og vende retur til sit udgangspunkt. Det er en smuk og rolig oplevelse at tage med sig hjem.

Det Døde Hav/Masada/Qumran

Turen fra Genesaret Sø igennem Jordan-dalen og ind i Vestbredden går igennem afvekslende natur med golde områder, frodige marker, store kibbutzer og små byer. Ved dåbsstedet Qasr Al-Yahud i den sydlige ende af Jordanfloden, nær Jeriko kommer der mange turister hver dag for at blive døbt, der hvor man mener, at Jesus blev døbt.

Jordan-floden, der løber igennem Jordan-dalen, munder ud i Det Døde Hav, og her kommer I først forbi Qumran. Det er her, man fandt Dødehavsrullerne i en jordhule. Stedet er i dag en nationalpark, og inden man går ind på museumsområdet, bliver der vist en informativ film om esseerne og det samfund de grundlagde her.

Længere mod syd kommer I til Masada-fæstningen. Fra indgangsområdet kan I  vandre eller tage svævebanen op til toppen for at se fæstningsværket og udgravningerne. Et imponerende byggeri, specielt taget i betragtning af at det er dateret tilbage til det første århundrede, hvor zeloterne kæmpede deres sidste kamp mod romerne. Samtidig er der en storslået udsigt ud over Det Døde Hav og Jordan på den anden siden af søen.

Det Døde Hav skal naturligvis også prøves. At ligge og flyde rundt er sjovt og ikke mindst afslappende. Men vær opmærksom på, at det IKKE er et sted, man leger og bader, som var det Gardasøen. Det er lige så svært at komme op af vandet, som det er at komme ned. Så lad være at dykke og husk, at man mærker, hvis man har sår eller rifter. Der er flere steder, hvor det er tilladt at gå i vandet, nogle steder skal der betales, og andre steder er gratis. Vi anbefaler Ein Gedi Spa eller Ein Bokek, hvor der på stranden er fine omklædningsforhold, brusere, en dejlig strand og tilsyn.

Østjerusalem 

At drage op til den hellige by kan forvandle enhver til en pilgrim, for her finder man alt, hvad hjertet kan begære. Den 3.000 år gamle by er smukt placeret på en bjergtop tæt på Judæas ørken. Østjerusalem samler fortid og fremtid i en nutid præget af de tre verdensreligioner: Jødedom, islam og kristendom. Alle har de rødder og historie i denne smukke by, som giver den en helt unik betydning for millioner af mennesker. Her kan man kun blive overvældet af dens mange facetter og nuancer fra evig ro til endeløs spænding.

Bazar i Jerusalem. Israel. Unitas Rejser

En god start på opholdet i Jerusalem er at tage en tur op til toppen af Oliebjerget. Herfra får I et godt overblik over byen. I det nære kan jødernes gravplads ses, bag det Templet, Den Gamle By, og længere væk højhusene i Vestjerusalem.

Gå ned ad stien langs gravpladserne til Getsemane Have og videre igennem Løveporten til Den Gamle By. Tag turen ad Via Dolorosa (Smertens vej, hvor Jesus gik med korset til Golgata), hvor I kan stoppe ved nogle eller alle af de 14 stationer. Én af dem er Skt. Anna Kirke og Betesda Dam, hvor man får et godt syn for de mange lag, bydelen består af. I kan kigge ned og se dele af bygninger fra flere årtusinder. Andre steder kan man gå ind i det, der ligner en butik, men bag facaden er der så trapper ned til fortiden. Via Dolorosa ender ved Gravkirken, som i sin tid lå uden for byen, og hvor Golgata ligger. Gravkirken er uanset religion en perle at besøge.

Tag eventuelt en afstikker ud af Damaskus-porten og besøg Gravhaven – et andet af de steder, hvor man mener, at Jesus lå begravet i klippehulen. Gravhaven er en lille oase midt i byen, og alt ånder fred og ro.

Tilbage i Den Gamle By slentres der igennem de forskellige bydele, hvor der på dette lille område er ikke mindre end fire forskellige bydele med hver sit præg: Det jødiske, armenske, kristne og muslimske ligger dør om dør, og alligevel er man ikke i tvivl om, hvilket område man er i. I den jødiske del ser man de mange ortodokse med deres særegne dragter, hår og skæg samt selvfølgelig Grædemuren, som er jødernes helligste sted. Har I mulighed for at komme her fredag lige ved solnedgang, så gå ikke glip af det. Bare stå og iagttag jødernes glæde, bøn, sang og dans. Man må gerne som ikke jøde komme hen til Grædemuren, men husk, at der er et område for kvinder og et for mænd, samt at klæde jer med tildækkede skuldre og til mændene udlånes der kalotter. Bag Grædemuren ses Tempelpladsen. Søndag - torsdag er det muligt at komme ind på Tempelpladsen, hvis skuldre og knæ er tildækket. Åbningstiderne er begrænsede og ændres ofte.

Grædemuren i Jerusalem. Israel. Unitas Rejser

I det jødiske kvarter ligger også Cardoen. Det er en typisk romersk gade anlagt i det sjette århundrede, som består af lagre, der ligger mellem to rækker af søjler. Resterne af de høje søjler, hvælvinger og stengulv kan stadig ses på Cardoen. Under det meste af en tur rundt i Den Gamle By mærkes også stemingen fra de mange basarer, hvor man kan købe stort set alt.

Fra byport til byport er det også muligt at komme op at gå på selve bymuren, hvorfra der kan ses til byen uden for muren og de mange baggårde, hvordan de lokale bor og roder på bagsiden af deres huse. Over alt ses kirketårne og minareter. Den Gamle By er en kæmpe oplevelse, for mange religioner har deres helligste her!

Vestjerusalem

Den moderne del af Jerusalem er Vestjerusalem. For Staten Israel er Jerusalem landets hovedstad, og derfor ligger regeringsbygningen ”Knesset” her. Det afføder et stort forretningsliv med butikker, caféer og i det hele taget hvad der hører med til en storby. Ud over Knesset er et besøg ved Israel Museum en oplagt mulighed. Afsæt god tid et besøg på Yad Vashem – Holocaustmuseet. En stor park med mindesmærker, monumenter og et stort museum for de seks millioner jøder, der mistede livet på grund af nazisterne. Et flot og stærkt museum med tid og plads til at fundere over det skete.

Løvhyttefesten i Jerusalem

En af de store jødiske fester i Israel er Løvhyttefesten (Sukkot), der finder sted hvert efterår. Rigtig mange valfarter til Jerusalem for at deltage i den ugelange Løvhyttefest, der fejres med musik, teater og den centrale begivenhed 'Jerusalem-marchen'. Den historiske baggrund for Sukkot er israelitternes vandring i ørkenen i 40 år. Påbuddet om at sidde – oprindelig bo – i løvhytte i syv dage overholdes af en stor del af Israels befolkning. Folk bygger småhytter med løvtag på verandaen, og mange steder ændrer byerne nærmest udseende. Måltiderne indtages i løvhytterne, og mange sover der, selvom det måske kan være lidt køligt. Tanken bag disse hytter er, at man skal huske på den beskyttelse, Gud gav israelitterne i deres primitive ørkenhytter. En af de mest attråede hytter er den, der opføres i præsidentboligens have, som alle er velkomne til at se. Sukkot er også en takkefest for årets frugtavl. Et vigtigt led i denne fest er bøn om regn for Israels land, som nu tørster efter et halvt års tørke.

Betlehem (Vestbredden)

Seks-otte kilometer syd for Jerusalem ligger Betlehem. Det er muligt at tage med rutebil helt frem til centrum af Betlehem (og retur). En taxa hele vejen er også en mulighed, og ellers kan I tage bilen med til grænsen/check point. Husk at udlejningsbiler ikke må tages over grænsen til A og B zoner. I stedet kan I parkere ved checkpointet og enten gå over grænsen eller tage en taxa. (Det er dog muligt at leje en bil i Østjerusalem, hvor forsikringen dækker i både Israel og Palæstina - forhør dig om muligheden hos din rejsekonsulent).

Betlehem er efterhånden blevet meget arabisk med basarer og markeder, men byen præges også af de mange kristne turister. I modsætning til Jerusalem er Betlehem kun hellig for kristne. Byen har været kristen, men vægtfordelingen er nu sådan, at langt de fleste indbyggere er muslimer. Fødselskirken skal naturligvis besøges, og det er I helt sikkert ikke de eneste, der tænker, men man besøger ikke Betlehem uden at være her forbi. Inde i kirken er der formentlig en lang kø for at komme ned i fødselsgrotten – så der skal man enten væbne sig med tålmodighed eller springe over. På ”strøget” i centrum af byen ligger den Lutherske Kirke, som ud over at være en kirke også er et stort internationalt kulturcenter for alle i byen.

Fødselskirken ved aftentid i Bethlehem. Unitas Rejser

Lidt uden for Betlehem ligger Hyrdernes Mark i Beit Sahur – tag en taxa hertil. Det er marken, hvor hyrderne var juleaften. 

Hvis I ved ankomsten til Betlehem kommer i taxa, så begynd ved Hyrdernes Mark, og tag videre med taxa til Fødselskirken. Herfra kan I så gå igennem byens basar, forbi Den Lutherske Kirke og videre langs adskillelsesmuren i retning af checkpointet. Tag turen på gåben igennem checkpointet, og på den anden side har I enten parkeret jeres bil, eller I kan tage en taxa hjem.

Eilat (Israel)

Byen ved Det Røde Hav i bunden af den endeløse Negev-ørken i det sydlige Israel. Smukt placeret blandt klipper og bjerge og med udsyn til de omkringliggende lande er Eilat et populært feriested.

De fine strande og mange restauranter, kasino, caféer og pubber langs vandet giver byen en afslappet atmosfære. Et pusterum fra hverdagens stress og jag. Solen skinner året rundt, og vandet har altid badetemperatur. Under vandet åbner der sig en helt ny verden af eksotiske fisk og farverige koralrev, som står i stærk kontrast til ørkenlandskabet oven vande. Dette er stedet, hvor man snorkler og dykker, og hvor man er gæst blandt stimer af stribede fisk. Delfinerne på delfinrevet kan man også svømme med eller blot iagttage fra stranden – en oplevelse for børn i alle aldre.

Dykning med delfiner. Israel. Unitas Rejser

Er du mere til at være oven vande, så er der også rig mulighed for at surfe på Det Røde Hav.

Tag en pause fra strandlivet, og nyd en dagstur til Jerusalem via Det Døde Hav. Det er en lang dag, men giver jer også et godt billede af, hvad Israel/Palæstina ellers kan byde på. I kan gå en tur ned ad Oliebjerget og vandre igennem Den Gamle By og nyde den mangeartede kulturby. Et stop ved Det Døde Hav er også en oplevelse, som afviger fra Det Røde Hav. På vejen til eller fra Eilat er en tur igennem de to store krater og farvede sten også en afstikker værd.

Hvor ligger hvad

Israel, Østjerusalem, Palæstinensisk selvstyre, besat område eller noget helt tredje. Se beskrivelse her og spørg endelig din rejsekonsulent. 


Marianne Topholm Christensen

Få gratis råd til rejseplanlægningen

Tag en snak om din rejse med Marianne Christensen. Ring til hende på 8723 1243