Sognerejse i Danmark - programforslag

Rejsebeskrivelse

I Sønderjylland er himmelen stor. Her kan vi opleve naturens kræfter, både når det blæser kraftigt fra vest, men også solens varme på gode sommerdage.  Vigtige hændelser i Danmarks historien har fundet sted her. Det kan vi fortsat opleve ved at møde en hjemmetysker eller smutte over grænsen til Tyskland og møde repræsentanter for det danske mindretal i Sydslesvig.  Her kan vi se, hvordan grænsetrækningen gjorde Danmark mindre – og større. 

Det var her kristendommen først kom til Danmark. Hvor den første kirke blev bygget og hvor Danmarks ældste by, Ribe, ligger. 

Området har tiltrukket sig mange kunstnere, og byder derfor på muligheder for at besøge museer og udstillinger.  

Vi foreslår, at gruppen bor på Løgumkloster Refugium. Refugiet byder på en atmosfære af både fordybelse og eftertænksomhed, men også fællesskab og dialog. Det er muligt at være med til de daglige bønnetider i Løgumkloster Kirke, som ligger lige ved siden af Refugiet. Dette kan give en ekstra dimension til rejsen.  

Sønderjylland har rigtigt meget at byde på. Derfor har vi ikke lavet et fast dagsprogram, men en oversigt over mulige udflugter og andet program. 

 

Print Tip en ven


Send side til venProgram og praktiske oplysninger

 • Programforslag

  Vadehavet 
  Vadehavet Nationalpark er Danmarks største og har en unik natur. De mange lavtvandede havområder tiltrækker sig et rigt dyreliv. Trækfuglene kan finde føde undervejs til deres bestemmelsessted. Små fisk kan vokse op i forholdsvis trygge omgivelser med masser af mad. Der er også mange sæler, som bruger dette område til at yngle i. 

  Vi kan også se, hvordan der bliver lavet landvinding og hvordan køer og får sørger for naturpleje af strandengene, så de ikke gror til. Meget af dette kan ses fra et busvindue, eventuelt med en lokalguide, men det er også muligt at lave en udflugt, hvor I kommer  endnu tættere på naturen. 

  Rømø 
  Ad en ca. 9 km lange dæmning er det muligt at køre til Rømø. Øen ligger midt ude i Vadehavet, og er et yndet turistmål. Lakolk Strand er en af de bredeste sandstrande i Europa, og det er muligt at køre på stranden.  

  Museet Kommandørgården fortæller om øens historie, blandt andet hvordan det blev en rig ø, fordi der var mange hvalfangere på øen. Dyrelivet er rigt. Der er mange fugle, og det er også muligt at komme på Østerssafari. 

  Hvis der er ønske om en udflugt til Tyskland, er det muligt at sejle fra øens sydspids til Sild. 

  Mandø  
  Mandø ligger også i Vadehavet, ca. 11 km fra fastlandetNår tidevandet er højt, er det ikke muligt at komme til eller fra øen, men når det er lavt, er det muligt at køre ud til øen. Er du ikke lokalkendt, anbefaler vi, at du bruger traktorbussen. 

  Der er ca. 30 fastboende på Mandø, og både som fastboende og besøgende mærkes det, at naturens rytmer må følges.  

  Øen har flere seværdigheder. Her finder vi en naturudstilling, som fortæller om Vadehavet og Mandø. Selvfølgelig har øen sin egen redningsstation, og også en stormflodssøjle, som viser hvor højt vandet har stået ved forskellige stormfloder 

  Tidspunkt for besøg på øen bliver bestemt ud fra tidevandet. 

  Ribe 
  Ribe er Danmarks ældste by og blev grundlagt i begyndelsen af 700-tallet. Det var vikingerne, som slog sig ned her. Ansgar kom som missionær til Danmark og anlagde den første kirke her i 800-tallet.  

  Midt i byens hyggelige centrum ligger Ribe Domkirke, den ældste domkirke i Danmark. Den er bygget til og om ad mange omgange og derfor kan vi finde mange forskellige stilarter i kirken. Det er muligt at komme op i Borgertårnet som er 52 m højt. Herfra er der god udsigt over Ribe og omegn.  

  Byen har også flere museer. Et af dem er HEX, heksemuseet. Det var i Ribe den sidste heks i Danmark, Maren Spliid, blev brændt på bålet. 

  Vikingerne har to museer. Det ene holder til i en bygning i byens centrum. Det andet er et friluftmuseum, lidt udenfor byen. Det er bygget, hvor der er gjort fund efter en vikingeby. 

  Slotte 
  Sønderjylland har flere slotte. Det er muligt at besøge både Gram Slot og Schackenborg Slot. Desuden er der nogle slotsruiner, som kan være spændende at besøge. 

  1864 
  Dette årstal har et ømt punkt hos mange dansker. Selv om der blev kæmpet  blev Danmarks grænser rykket langt nordpå. Ved Dybbøl Mølle ligger et museum om krigen i 1864, som er et besøg værd.  

  Det er også muligt at tage over grænsen til Tyskland, eller måske skal vi sige Sydslesvig og besøge Dannevirke. Her blev der kæmpet i 1864, men voldene var en del af det danske forsvarsværk flere hundrede år inden dette.  

  Dybbøl Mølle er et nationalt symbol på genforeningen. For grupper er det muligt at få en rundvisning og fortælling om Møllens historie. Biblioteket i møllerboligen er ikke åbent for alle, men i forbindelse med denne rundvisning, tilbydes der kaffe med sønderjysk brødtorte til grupperne. 

  Genforeningen 
  1920 blev dele af de områder som Danmark mistede i 1864 stemt tilbage til Danmark. Grænsen blev trukket, så den ligger der, hvor den er i dag. Denne afstemning fik store konsekvenser for mange mennesker. I Sønderjylland, eller som nogle siger Nordschleswig, bor der hjemmetyskere, tysksindede familier, som kom til at bo nord for den nye grænse. Disse har deres egne skoler, kirker og kulturforeninger. Det er muligt at mødes med repræsentanter for denne gruppe mennesker og høre om deres hverdag som tysksindede i Danmark. 

  Syd for den nye grænse var der også en del dansksindede, som blev boende. De har også deres egne skoler, kirker og kulturforeninger, hvor dansk sprog og kultur bliver holdt i hævd. Det er også muligt at mødes med repræsentanter for Det danske mindretal i Sydslesvig.  

  Selv om der har været, og fortsat kan være, udfordringer i grænselandet, er disse to mindretal et levende bevis på, at man kan leve i fred og fordragelighed med hinanden. 

  Løgumkloster refugium 
  Refugiet har kontakt til mange forskellige foredragsholdere, og det er muligt at arrangere et, eller flere, foredrag under opholdet. Det er også muligt at lave en pilgrimsvandring i området, eller bruge noget af tiden til en retræte.  

  Sønderjylland - Unitas Rejser - Danmark

  Sønderjylland - Unitas Rejser - Danmark

  Sønderjylland - Unitas Rejser - Danmark

  Sønderjylland - Unitas Rejser - Danmark


 • Priseksempel

  Pr. person ved minimum 35 personer: Fra kr. 4.500,-

  Prisen inkluderer: 

  • Bustransport  
  • 3 overnatninger i delt dobbelt værelse med bad og toilet  
  • 3 x morgenmad, 3 x frokost, 3 x kaffe og 3 x aftensmad 
  • Bidrag til Rejsegarantifonden 

  Prisen inkluderer ikke:

  • Øvrige måltider og drikkevarer 
  • Entreer og udflugter  
  • Forsikringer 

   

  Få tilbud

Kort

Medlem

Top