Sognerejse til Grækenland - programforslag

Af Unitas Rejser

Rejsebeskrivelse

"Kom over til Makedonien og hjælp os", var den opfordring der fik Paulus til at rejse over til det nuværende Grækenland - for ham blot til en anden romersk provins, hvor demokratiet var blevet indført 500 år tidligere.

På denne sognerejse oplever deltagerne noget af grundlaget for vor vestlige kultur i en bibelsk, arkæologisk og kunstnerisk treklang. Vi følger i Paulus´ fodspor fra nord til syd i Grækenland og samtidig besøge steder, der var vigtige i det antikke Grækenland og i kirkens historie - specielt byzantinske kirker og klostre.

Paulus kom til Grækenland i år 49 eller 50, og det lykkedes ham at danne menigheder i både Filippi og Thessaloniki og senere i Korinth. Menigheden i Filippi kom især til at stå hans hjerte nær. Han besøgte den flere gange, og den støttede ham økonomisk.

Provst Niels Arne Christensen fra Holstebro arrangerede sin sognerejse, så der også var mulighed for at opleve den ortodokse påskefejring.

Læs om sognerejsen til Grækenland og den græsk-ortodokse påskefejring

Print Tip en ven


Send side til venProgram og praktiske oplysninger

 • Programforslag

  Dag 1: Ankomstdag
  Vi flyver fra Københavns Lufthavn. Efter en mellemlanding og et flyskift ankommer vi til Thessaloniki.

  Thessaloniki. Grækenland. Unitas Rejser

  I lufthavnen henter vores guide os, og vi kører til Kavala, som på Paulus tid hed Neapolis. I Kavala spiser vi aftensmad sammen på hotellet og overnatter en nat.

  Måske bliver der tid til en lille tur rundt i den by, hvor Paulus første gang satte sine fødder på europæisk jord. (-/-/A)

  Dag 2: Filippi og Thessaloniki
  Fra Kavala kører vi til Filippi, 15 kilometer fra Kavala. Det var her, at Paulus grundlagde den første kristne menighed i Europa. Her har der boet mennesker fra 6. århundrede før Kristus, og byen hed da Krenides (kilder).
  I dag er der ingen by, men en del udgravninger fra romersk tid og kirkeruiner fra tidlig middelalder. Desuden findes resterne af det fængsel, man mener Paulus sad fanget i, første gang han var i byen. Udenfor Filippi ses Lydias kilde, det sted hvor Lydia, den første kristne i Europa, blev døbt.

   Lydias kilde. Grækenland. Unitas Rejser

  Vi fortsætter til Thessaloniki, som var det første sted, hvor Paulus grundlagde en menighed. I dag findes der ingen spor fra Paulus' tid, men byen har bevaret mange gamle kirker, hvoraf mange har været omdannet til moskeer. De er nu alle ført tilbage til deres oprindelige skikkelse. Vi kører en lille tur rundt i byen og besøger en af kirkerne, inden vi ankommer til vores hotel, hvor vi også spiser aftensmad sammen. (M/-/A)

  Dag 3: Thessaloniki, Timion Prodromou, Kalambaka
  Efter et besøg i en eller to kirker i Thessaloniki, kører vi mod syd til klosteret Timion Prodromou (Johannes Døberens ære). Her driver nonner fra otte forskellige lande økologisk landbrug og sælger egne produkter fra klosterbutikken. Det er de samme nonner, der driver klosteret Skt. Paul uden for Athen. Landbrugsproduktionen er flyttet til Timion Prodromou på grund af anlæggelsen af Athens nye lufthavn i nærheden af Skt. Paul.

  Nonnerne fortæller om klosterlivet, og hvad de producerer. Det bliver også anledning til at købe nogle minder med hjem. Vi fortsætter videre til Kalambaka, hvor vi spiser og overnatter på et af byens hoteller. (M/-/A)

  Dag 4: Metéora-klostrene- Delfi
  Det er en fantastisk oplevelse at se de enkeltstående, søjleagtige klipper med klostrene på toppen. De stejle klippetårne hæver sig op til 300 meter over sletten.

  Ordet Meteora-klostrene betyder "de i luften svævende klostre". Personer og proviant måtte til visse af klostrene hejses op i kurve, til andre foregik opstigningen via et system af sammenbundne stiger. Munkeordenerne her havde en nær forbindelse med klostrene på Athos halvøen. I dag er seks af klostrene beboet, fire af munke og to af nonner. Vi vil forsøge at se to af klostrene. Selv om det ikke længere kun er muligt at besøge dem via rebstiger og kurve, er den sidste del af turen op til nogle af klostrene stadig hård - med smalle, stejle trapper.

  På vej mod Delfi besøger vi fader Pefkis værksted. Han er en præst som også maler ikoner. Desuden underviser han andre som gerne vil lære at male ikoner. Han, eller en af hans anstatte, vil fortælle og demonstrere, hvordan ikonerne males efter de gamle forbilleder.

  Fra Meteora klostrene går færden videre til Delfi, som var et centralt kultcenter i antikken. Dets oprindelse går helt tilbage til 2. årtusinde før Kristus, og det blev efterhånden den vigtigste fællesgræske helligdom. Der var et stort Apollon-tempel, og der holdt det mest berømte orakel i hele den græske verden til.

  Delfi. Grækenland. Unitas Rejser

  Delphi blev i antikken regnet for verdens centrum og hertil valfartede såvel konger som almindelige mennesker for at spørge oraklet til råds. Stedet kan danne baggrund for bedre at forstå den religion og livsanskuelse, som Paulus var konfronteret med i Grækenland. Delphi ligger i et storslået landskab omgivet af stejle klippesider og med Pleistós flodens slugt dybt nede. Vi skal se det arkæologiske område med Den hellige vej, resterne af Apollon-templet, hvor oraklet holdt til, teateret og stadion.

  Vi spiser aftensmad og overnatter på et hotel i Delfi. (M/-/A)

  Dag 5: Korinth, Epidaurosteateret og Nauplion
  Fra Delfi kører vi til Korinth. På turen passerer vi Korintherkanalen, der gennemskærer den godt seks kilometer brede landtange, som forbinder Peloponnes med fastlandet. Den stod færdig i 1893.

  Korintherkanalen. Grækenland. Unitas Rejser

  Derefter kører vi til Gammel Korinth, hvor Paulus grundlagde en af de vigtigste menigheder, som han besøgte flere gange og skrev breve til. Disse breve får en ny dimension, når vi står i de oprindelige omgivelser. Vi ser blandt andet resterne af Apollon-templet, der lå i centrum af byen, og som alt liv kredsede om, således at enhver måtte forholde sig til det. Det giver os en fornemmelse af, hvilke kræfter Paulus stod overfor.

  Vi fortsætter videre til Epidauros, som i antikken var kultsted for lægen Asklepios. Her kunne folket komme og få både psykoterapi, medicinsk behandling og meget andet af stedets præster - et rigtigt luksuskursted, som får et moderne wellness-center til at blegne!
  Det mest kendte i Epidauros er dog det 2.600 år gamle imponerende og velbevarede amfiteater med en fantastisk akustik. Teatret bruges også i dag til forestillinger om sommeren.

  Vi overnatter i Nauplion, det befriede Grækenlands første hovedstad fra 1829 til 1834. Byen har marmorbelagte fortove, ludende borge og ensartet arkitektur. "Den smukkeste og mest charmerende by på det græske fastland", er der blevet sagt om Nauplion. Over byen knejser Palamidi-fæstningen, som er det største fæstningsbyggeri i Grækenland. Den består af enkelt mur omkring syv selvforsynende fæstninger.

  Aftensmad på egen hånd. (M/-/-)

  Dag 6: Kechries og Athen
  I dag er målet Athen. Undervej besøger vi Kechries, hvorfra Paulus forlod Grækenland for sidste gang. Inden vi kører til vort hotel, centralt i Athen, ser vi lidt på byens seværdigheder. Vi besøger Akropolis og Areopagos og alle de andre berømte steder.

  Akropolis. Athen. Unitas Rejser

  Om aftenen spiser vi "farewell-dinner" sammen på en græsk restaurant. (M/-/A)

  Dag 7: Hjemrejsedag
  Vi kører til lufthavnen for at flyve tilbage til Danmark. Efter en mellemlanding og flyskift ankommer vi til København. (M/-/-)


  OBS! Hvis I er interesseret i at opleve den græsk-ortodokse påskefejring, kan vi tilrettelægge programmet herefter. Læs om provst Niels Arne Christensens oplevelse hermed.

  Påske. Grækenland. Unitas Rejser


 • Priser

  Pris
  Pr. person v/20 personer: fra kr. 10.500,-

  Prisen inkluderer

  • Dansk rejseleder
  • Lokal dansktalende guide
  • Udrejse: fly fra København til Thessaloniki med mellemlanding. Hjemrejse: fly fra Athen til København med mellemlanding
  • Lufthavnsskatter og -afgifter
  • Bustransport
  • 7 overnatninger i delt dobbelt værelse med bad og toilet
  • 7 x morgenmad, 1 x frokost og 5 x aftensmad
  • Udflugter med entreer ifølge program
  • Bidrag til Rejsegarantifonden

  Prisen inkluderer ikke

  • Øvrige måltider og drikkevarer
  • Forsikringer
  Få tilbud

Kort

Israel-Palæstina

Sognerejse til Israel-Palæstina - programforslag

Fra kr. 13.000 Læs mere
Tyskland

Sognerejse til Lutherbyerne - programforslag

Fra kr. 5.500 Læs mere
Italien

Sognerejse til Rom - programforslag

Fra kr. 7.500 Læs mere
Færøerne

Sognerejse til Færøerne - programforslag

Fra kr. 10.000 Læs mere

Medlem

Top