Dag 1: Udrejse
Afrejse med bus fra morgenstunden af. Dagens mål er området ved Karlstad, og vi overnatter samme sted under hele rejsen.
Undervejs er det muligt at køre forbi det fantastiske sluseanlæg ved Trollhättan. Dette er et af mange sluseanlæg i den vandvej gennem Sverige, som hedder Göta Kanalen.
Vel ankommet til vores hotel, tjekker vi ind og spiser aftensmad sammen.
(-/-/A)
Dag 2: Karlstad
Karlstad ligger lige der, hvor Klaraälven rinder ud i Vänern, Sveriges største indsø. Byen har meget at byde på, og det er op til den enkelte gruppe at sætte sit eget program sammen.
Dette er nogle af mulighederne:
Karlstad Domkirke ligger centralt i byen. Den lå tidligere der, hvor Stadshotellet ligger nu, men efter flere brande blev kirken flyttet til Tingvallen i 1719, og her ligger den nu. Den blev bygget med Kungsholms Kirke i Stockholm som forbillede. Dele af kirken har brændt flere gange. Den er også blevet ændret nogle gange, sidste gang i 1990-tallet. Kirken har plads til 800 personer.
Sandgrund Lars Lerin er et kunstmuseum både med en permanent udstilling og også gæsteudstillinger. Den permanente udstilling viser en del af Lars Lerins akvareller.
Värmlands Museum viser kulturhistorie fra Värmland, men kan også byde på gæsteudstillinger med kunst og fotografi.
Gustaf Fröding var en svensk digter. Han blev født på Alsters Herrgård, lidt udenfor Karlstad. I hans digtning finder vi en varm beskrivelse af det värmlandske folk.
Båtbussen er en anderledes mulighed at komme fra A til B på. Karlstad ligger ved vandet, og derfor er det naturligt, også at se byen og området fra søsiden. Om sommeren sejler der flere ruter, nogle skal bestilles på forhånd, andre kan man bare stige ombord på og betale direkte.
Dag 3: Pilgrimstapetet i Ransby
Denne dag kører vi til det nordligste Värmland. Vi følger den gamle pilgrimsvej langs Klarälven, til Trondheim. Dagens mål er Utmarksmuseet i Ransby. Dette er et friluftsmuseum med minder fra mange hundrede år tilbage, men vores vigtigste formål med besøget her, er Pilgrimstapetet. Dette er et 40 meter langt broderi, som skildrer pilgrimsvejen fra Hammarö i Sverige til Trondheim i Norge, men har også islæt af nutidige begivenheder. Tapetet er lavet efter inspiration fra Bayeux- tapetet i Frankrig, men er ikke nær så gammelt. I 2 år arbejdede arbejdsløse kvinder fra det nordlige Värmland og Solør i Norge på tæppet, og det var færdigt i 1997. (M/-/A)
Dag 4: Mårbacka og Rottneros blomsterpark
Ikke så langt fra vores hotel ligger Mårbacka, Selma Lagerlöfs hjem. Det var her, hun voksede op, men efter hendes faders død, gik gården ud af familiens eje. Efter at hun fik Nobels litteraturpris i 1907, fik hun mulighed for at købe stedet tilbage.
1921 – 23 blev stedet bygget om til det udseende, som det har i dag. I Selma Lagerlöfs testamente står det, at Mårbacka skal bevares som en mindegård, som er åben for alle efter hendes død.
Denne mulighed benytter vi os af og får en guidet rundtur, hvor vi også får lidt at vide om Selma Lagerlöfs liv og forfatterskab.
På vestsiden af indsøen Fryken ligger Rottneros blomster- og skulpturpark. Den ligger rundt om en gammel herregård og er anlagt efter inspiration fra forskellige store parker rundt om i Europa. Parken har flere afdelinger. Nede ved Fryken ligger Selma Lagerlöf-parken, hvor der bl.a. er en statue af forfatterinden. Niels Holgersson er med i Selma Lagerlöfs persongalleri, og han har givet navn til en eventyrpark for børnene. I en anden afdeling finder vi en af de største samlinger af kunstværker fra Carl Eldhs hånd.
Alle steder er der forskellige af årstidens blomster og planter. (M/-/A)