#2 Valg af rejsetype og destination på skolerejsen

Nedenfor kan I læse om forskellige rejsetyper: Ski, adventure og friluft, storby og studietur samt hvilke destinationer, der er særligt egnet til hvad.
Spørgsmålet om hvor skolerejsen skal gå hen, afhænger i høj grad af jeres interesser og formål med skolerejsen eller studieturen. Det kan være, I har haft et særligt tema eller en emneuge, som kan skabe nogle interessante rammer for skolerejsen. Temaet kan eksempelvis være holocaust, hvor et besøg i Krakow og udryddelseslejren Auschwitz kan give kuldegysninger til selv den mindst opmærksomme elev. Det kan være en studietur til USA og Washington, hvor samfundsfagsklassen kan sætte fod på stedet, hvor nogle af de største beslutninger i verden er blevet truffet. Det kan være, I foretrækker, at skolerejsen skal stille mere krav til det fysiske end til det faglige, hvor en skitur kan rykke elevernes grænser og fællesskabet nå nye højder. Mange skoler vælger også at benytte sig af muligheden for at kombinere kulturelle og historiske besøg med adventureaktiviteter som rappelling, riverrafting eller mountainbike. På den måde får eleverne en god afveksling mellem museumsbesøg og friluftsliv, fagligt indspark og fysiske udfordringer.

Derudover har de økonomiske rammer naturligvis indflydelse på, hvor skolerejsen kan gå hen. Læs mere om hvor langt budgettet rækker her.

Skitur

En skitur er perfekt som et afbræk i den normale skolegang. En skolerejse på ski er for alle – lige fra nybegyndere til øvede. Langt de fleste destinationer tilbyder både pister for de elever, som hopper i støvlerne for første gang og de, som har stået på ski, siden de kunne gå. På en skitur er det ikke den boglige undervisning, som er i højsædet, men i langt højere grad det sociale fællesskab, fysiske udfordringer og det at lære noget nyt. En skitur kan fungere som en del af idrætsundervisningen, men det er også en god måde at ryste en gruppe elever sammen på. Skituren kan indeholde både langrend og alpin. Ved langrend kan I tage på længere ture og lave en hyggelig picnic med eleverne undervejs. På alpin vender skiene eller snowboardet mere nedad og alting går lidt hurtigere. 

En skitur handler ikke nødvendigvis kun om at stå på ski, men også om at udvikle elevernes selvstændighed og fællesskab. Mange skoler vælger, at eleverne bor i hytter, hvor de selv skal stå for madlavningen og sørge for at komme op om morgenen. Det er elevernes eget ansvar, at alle i hytten trives, og det er en god øvelse i at omgås og samarbejde med andre. En skitur med skolen kan rykke elevernes grænser, både fysisk og socialt.

Læs også interviewet med 10. ved Kløften i Haderslev, som har været på skitur til Sälen

Nordpå

Skolerejsen på ski kan gå til Norge eller Sverige, hvor I både finder store skiområder med mange nedfarter og mindre områder, der skaber tryghed, og hvor I nemt kan finde hinanden. Sproget kan stort set alle forstå. I bor som regel i hytter og laver selv mad i de små grupper, I bor i. Der findes også rejsemål, hvor det er muligt at overnatte i snehuler eller lavvu. 

Destinationer

Sverige: Sälen

Sydpå

Skituren sydpå kan gå til Tyskland, Tjekkiet, Italien, Frankrig eller Østrig. Her er klimaet anderledes og nedkørslerne typisk længere end i Norden. I kan også få fornøjelsen af at stå på ski på en gletsjer. Indkvarteringen foregår på hotel eller pensionat, som regel med trekvart- eller helpension.

Destinationer

Tyskland: Winterberg

Adventure & Friluft

På disse skolerejser kan I forvente adventure og natur på én og samme tid. Med de aktive udfoldelser på skolerejsen styrker I sammenholdet og fællesskabet i gruppen, og nogle elever oplever måske at overskride egne grænser og finder ud af, at de kan mere, end de troede. Adventure og friluftsrejser er aktuelle for små som store grupper, så hvad enten I overvejer at tage af sted med hele skolen, hele årgangen eller en mindre gruppe, er det muligt at tilpasse skolerejsen.


Aktiviteterne kan f.eks. være rappelling, mountainbike eller river rafting. Da mange af aktiviteterne foregår udendørs, vil I opleve masser af natur og forskelligt terræn. Hvert land har sin egen særprægede natur med bjerge eller fjelde, som gør oplevelserne på skolerejsen endnu bedre. På alle rejsemål kan aktiviteterne kombineres med kulturelle udflugter til eksempelvis byer, skoler eller institutioner, gamle slotte, virksomheder, sejlture eller en aften med lokale indslag og madspecialiteter.

Se Nykøbing Katedralskoles video fra deres adventuretur til Toscana

Aktivitetsniveau

Uanset om skolerejsen udelukkende går ud på fysisk aktivitet og grænsebrydende udfordringer, eller I blot ønsker en enkelt dags aktiviteter, er der muligheder på alle adventure destinationer.

Tjekkiet, Polen, Norge og Tyskland har meget at byde på, når det kommer til adventure aktiviteter på skolerejsen. Alle tre steder finder I f.eks. aktiviteter som klatring og rappelling, vandreture i bjergene, off-road scooter, rope-park, mountainbike og meget mere – aktiviteter, som I kan nå to-tre stykker af om dagen. Prisniveauet ligger generelt i den lavere ende.

Spanien, Italien eller Malta byder langt hen ad vejen også på de aktiviteter, som udbydes i Tjekkiet, Polen og Tyskland, men kan i kraft af klima og natur supplere med dykkemuligheder, klatring på klippe kyster, rappelling, klatring og spring i huler, vandfald osv. Disse aktiviteter tager længere tid og kræver mere udstyr og instruktion og er derfor lidt dyrere.

Må lærerne selv undervise i aktiviteterne på en adventuretur? 

Unitas Rejser vægter sikkerhed på skolerejsen meget højt. På en adventurerejse er der mange sikkerhedsforanstaltninger at tage højde for, derfor ønsker samarbejdspartnerne på destinationerne ofte at bruge deres egne instruktører. Vores samarbejdspartnere bruger kun professionelle guider og instruktører. Det betyder, at vi kan stå inde for, at sikkerheden og rammerne er i orden på en skolerejse med adventure aktiviteter. 

Destinationer

ToscanaLombadiet, Malta, Norge, Krakow, Nordspanien, Wärmland, Spindl, Oberhof, Harzen og Winterberg m.fl.

Storby

En skolerejse til en storby kan give et ekstra indspark til undervisningen. Her har I mulighed for at se og opleve nogle af de steder, man læser om i historiebøgerne, hører om i musikundervisningen eller debatterer i samfundsfagstimerne. Det kan gøre undervisningen mere nærværende, når I besøger Colosseum i Rom, Auschwitz i Krakow eller Muren i Berlin. Mødet med en anden kultur, et andet sprog og et andet lands historie er ofte en stor oplevelse for eleverne.  At komme op i Eiffeltårnet i Paris, se en musical i London eller gå ned ad Ramblaen i Barcelona. Målet for en skolerejse til en storby kan være at udforske et emne eller tema fra undervisningen, men det at rejse uden for de danske grænser kan i sig selv være utrolig berigende på en skolerejse. 

Destinationer

London, Paris, Dublin, Rom, Firenze, Krakow, Barcelona, Prag, Berlin, Budapest, Riga, Nürnberg og Jerusalem mfl.

Kombinér storby og adventure
 

Storby og adventure kan med fordel kombineres på skolerejsen. Det kan f.eks. være på en skolerejse til Krakow, hvor I besøger Schindlers museum og udryddelseslejren Auschwitz de første dage og derefter bruger de næste dage på riverrafting, klatring og rapelling i bjergene syd for Krakow. Det kan give en god afveksling og luftforandring for eleverne efter nogle tunge og rørende besøg på museum. I har på den måde mulighed for at give eleverne oplevelser både med faglig tyngde og fysiske udfordringer. Kombinationen kan også indeholde kulturelle besøg på skoler og institutioner, eller pizzabagning i Toscana, hvor eleverne lærer at lave italiensk pizza.

Destinationer med både adventure og storby

Krakow/Pieniny, Firenze/Toscana, Prag/Spindl, Barcelona/Sierra de Guara mfl.

Studietur

På en studietur går I et fagligt spadestik dybere end på den gængse skolerejse. Studieturen har fokus på en bestemt indfaldsvinkel og er en skolerejse, som kræver et større engagement og deltagelse fra eleverne. Programmet kan være stykket sammen på en måde, så det bidrager naturligt til undervisningen. Det er oplagt at lave noget forberedelse hjemmefra, så I kan få det mest optimale ud af rejsen. Studieturen kan f.eks. indeholde virksomhedsbesøg, udveksling med skoler, besøg på institutioner eller have særlige gastronomiske indslag. Det kan være et besøg i Europa-Parlamentet i Bruxelles, et ophold i smukke Wien - hovedstaden for klassisk kunst og musik, eller måske ønsker I at udforske hippiernes historie i San Francisco. Kun fantasien sætter grænser. Det er populært at kombinere to byer på en studietur. 


Destinationer

Beijing og Shanghai, London og Oxford, Paris og Normandiet, Bruxelles og Amsterdam, Firenze og Rom, BarcelonaBerlin - Dresden og Prag, Wien, New York, Washington, San Francisco, Israel-Palæstina m.fl.

Oplev destinationen inden I rejser med eleverne

Er I kommet nærmere hvilken form for skolerejse, I skal på, eller er I stadig i tvivl? Når man har ansvaret for en større gruppe unge mennesker, kan det i nogle tilfælde være rart at vide, præcis, hvad man møder, når man rejser til udlandet. Har I ikke selv været på destinationen før, kan det være en god idé at tage med rejsebureauet på en inspirationstur. Her får I mulighed for se og opleve destinationen på egen hånd, inden I rejser afsted med eleverne. Læs mere, om hvilke former for inspirationsture, Unitas Rejser tilbyder.