#7 Hvor langt rækker budgettet til skolerejsen?

Udgangspunktet for hvor skolerejsen kan gå hen og hvad programmet kan indeholde afhænger i høj grad af, hvilke økonomiske rammer I har.
Der er stor forskel på prisniveauet på en skolerejse med fly til New York og en bustur til Prag. Men selvom rådighedsbeløbet kan være begrænset, når man planlægger en skolerejse, betyder det ikke nødvendigvis, at mulighederne er få. Alt afhængig af hvor I vil hen, i hvilken tidsperiode, hvor mange I er, hvilken rejseform I benytter, og hvor lang tid I vil være afsted, varierer priserne meget.

Det er godt at have en idé om, hvilke rammer jeres budget for skolerejsen bevæger sig indenfor, inden I kontakter rejsebureauet. På den måde kan I få den bedste rådgivning til, hvor I skal rejse hen, hvor lang tid og på hvilket tidspunkt. Der er en række knapper, der kan skrues på for at få budgettet til at række på skolerejsen.

Sådan kan I spare penge på skolerejsen

Valg af destination

Destinationen for skolerejsen er meget afgørende for, hvilken pris I kommer til at betale. I kan f.eks. spare transportomkostninger ved at tage til Sverige på ski fremfor Østrig pga. den kortere afstand. Adventureaktiviteter er eksempelvis billigere i Polen end i Toscana – oplevelserne kan være lige rige begge steder.

Bestil rejsen i god tid

Det er altid en god idé at være ude i god tid. Sandsynligheden for at få gode priser er langt højere, og samtidig giver det en fordel at have længere tid at løbe på, hvis I bliver nødsaget til at afbestille noget.

Tidsperiode

Hør rejsekonsulenten om der er nogle perioder, der er billigere at rejse i end andre. Det er f.eks. ofte billigere at tage på skitur i januar måned fremfor i uge 7 eller senere. 

Spar en dag væk

Nogle gange kan man få budgettet til at løbe rundt ved at være afsted én dag mindre. Overvej om I kan nøjes med fire fremfor fem dage på rejsemålet.

Natkørsel

Spar én eller to overnatninger ved at køre til og fra destinationen om natten. Ved at ankomme om morgenen og rejse hjem om aftenen får I en hel dag på destinationen på ankomst- og afrejsedagen.

Medbring selv mad

I kan spare en del af omkostningerne ved forplejning ved selv at medbringe mad til skolerejsen, f.eks. medbragte madpakker i bussen eller I kan, hvis I bor i hytter eller lejlighed, medbringe både morgen-, middags-, og aftensmad og aktivere eleverne i madlavningen.

Gå rundt

Få tilrettelagt programmet, så I kan gå rundt til de forskellige seværdigheder og aktiviteter på skolerejsen. På den måde kan I spare omkostningerne ved metro eller leje af lokal bus. 

Gratis aktiviteter

På de fleste destinationer findes der mange gratis aktiviteter f.eks. museer, seværdigheder og historiske lokaliteter eller arrangér aktiviteter, som kan foregå i parker og på pladser. Spørg en rejsekonsulent – gode råd er gratis.

Prisfaktorer for forskellige rejsetyper

Prisen på skolerejsen er meget afhængig af de individuelle valg, I tager, så det er meget vanskeligt at opstille generelle regler og priser på, hvad den endelige regning bliver på de forskellige rejsemål.

Et rejsebureau vil i langt de fleste tilfælde kunne sammensætte en rejse inkl. program billigere, end det er muligt for skoler og privatpersoner, fordi bureauet får bedre indkøbspriser ud fra, hvor mange gæster de sender til rejsemålet. Selvom rejsebureauet også skal betales for sit arbejde, vil prisen stadig være lavere.

Nedenfor er der beskrevet en række prisfaktorer for, hvilke forhold, der er gældende for de forskellige rejsetyper. For at få flere detaljer er det en god idé at ringe og få en uforpligtende snak med en rejsekonsulent, eller få et overblik over priseksempler på de forskellige rejsetyper her.

Ski

Generelt for alle skidestinationer gælder det, at rejsetidspunktet og rejseformen på skolerejsen betyder forskellige priser.
Derudover er der følgende faktorer, som kan have indflydelse på prisen i forskellige lande.


Norge

De fleste skolegrupper i Norge vælger at bo i hytter, da hoteller med hel- eller halvpension er forholdsvis dyre i Norge. I hytter kan I medbringe egen mad og undgå de høje norske priser.
Der er stor forskel på priser i de forskellige områder, og generelt kan man sige, at jo større og bedre skiområdet er, jo højere er priserne. 
Andre faktorer for prisen er skileje (langrend eller alpin), liftkort, sne- og vinteraktiviteter, samlingslokaler, transport (færge med måltider undervejs) m.m.

Sverige

I Sverige er der de samme hensyn som i Norge, men her er I begunstiget af en lavere kronekurs, og prisniveauet er lavere på bl.a. mad og dagligvarer end i Norge.


Østrig og Tyskland

Skituren til Østrig eller Tyskland vil i de fleste tilfælde være med indkvartering på ‘Jugend Herberg’ eller anden form for hostel eller hotel, hvor halv- eller helpension er inkluderet i prisen.
Andre faktorer for prisen er skibus, skileje, liftkort, andre aktiviteter, samlingslokaler, transport (bus med måltider undervejs) m.m.
Er I fleksible med +/- to til tre dage på jeres skitur til Østrig, så har vi mulighed for at tilbyde jer en pæn besparelse, ved at vi lader busserne pendulere, og dermed øger udnyttelsen af busserne.


Tjekkiet

På samme måde som i Østrig og Tyskland er indkvartering på skolerejsen i Tjekkiet på hostel eller hotel, hvor halv- eller helpension er inkluderet i prisen.

Italien

På en skolerejsen til Italien er der gode muligheder for at bo i større lejlighedskomplekser på pisten, og hvor I selv kan stå for maden.

Storby

Prisen på en skolerejse til en storby afhænger naturligvis af prisniveauet i det pågældende land, byens popularitet som rejsemål og udbuddet af overnatningsmuligheder. I kan som regel gå ud fra, at jo tættere I vil bo på centrum, jo højere er prisen.
I ’gamle’ storbyer som f.eks. London, Paris og Rom kan det være svært at finde overnatningssteder nær centrum med kapacitet til store grupper på 50 deltagere eller flere. Derfor kan det være en stor fordel at have en bus til rådighed under skolerejsen.
I lande som Polen og Tjekkiet kan I få mere for pengene end i det vestlige Europa.

Adventure og friluft

Typiske rejsemål for adventurerejser er Norge, Polen, Tjekkiet, Italien og Spanien. Afstand og rejseform har selvfølgelig indflydelse på prisen og her skiller Spanien sig lidt ud, da busrejsen er lang. Fra Padborg til Barcelona er køretiden ca. 25 timer. Så de fleste vil vælge at rejse med fly.
Prisberegningen på adventurerejser består af to elementer: transport og indkvartering samt aktiviteter.
Hvad angår transport og indkvartering, kan man som tommefingerregel sige, at en tur til Polen og Tjekkiet indeholder helpension til samme pris, som de andre rejsemål koster uden måltider.

Når det kommer til aktiviteterne, kan det på prislisterne umiddelbart se ud som om, at der er store forskelle i priserne på de forskellige rejsemål. Dette skyldes dog i høj grad, at aktiviteternes niveau varierer fra sted til sted og beregningsmåderne er derfor forskellige.

Eksempel

I Tjekkiet er guider og instruktører inkluderet i grundprisen, så prislisten kun gælder leje af udstyr og lignende. På andre rejsemål kan instruktøren være en del af personprisen f.eks. ved mountainbike.
Derudover er selve aktiviteternes indhold også forskellige. Hvor I i Polen godt kan have 2-4 aktiviteter på én dag på skolerejsen, er det rigeligt med 1-2 aktiviteter i Italien, fordi de ofte er mere udfordrende og længerevarende.

I forhold til ovenstående vil det være en stor fordel at få en snak med en rejsekonsulent tidligt i forløbet, så I får sammensat den bedst mulige rejse i forhold til ønsker og pris.

Studietur

Studieture hører i denne sammenhæng under en af de ovenstående kategorier, da det i praksis er en storby, adventure eller anden slags rejse med et større eller mere temapræget program.