Martin Řáda: "Jeg fik mundkurv på"

Vores samarbejdspartner i Spindl, Martin Řáda, voksede op under kommunismen i Tjekkiet, havde status som klassens sportsnørd og særligt cykelsport lå hans hjerte nært, men forholdene for den unge cykelrytter var betydelig anderledes set i forhold til, hvordan morgendagens danske stjerner vokser op i dag.

En lang og målrettet indsats førte Martin Řáda til det tjekkiske cykellandshold, og han har om nogen mærket kommunismens mørke side på egen krop. Det gør stort indtryk på danske skoleelever, når Martin fortæller dem sin historie. 

"Før revolutionen så verden helt anderledes ud. Vi vidste ikke meget om livet og mulighederne 'udenfor'. Når jeg havde været til cykelstævne i et vestligt land, fik jeg mundkurv på af vores skoleinspektør. Jeg måtte for eksempel ikke fortælle mine kammerater eller familie om det enormt flotte, farverige tøj, som mine konkurrenter cyklede i, eller at folk i Vesten ikke var triste og fattige, som vi var blevet fortalt. Ved grænsekontrollen blev vores bagage og cykler totalt skilt ad, uden hensynstagen til at det var vores kæreste eje. En standard kontrol kunne nemt tage to timer, hvor vi fire unge på 14-15 år og vores leder blev overvåget af to soldater med maskinpistoler, alt imens vores ting blev undersøgt i alle ender og kanter.

Min far, der var skolelærer, havde på et tidspunkt udtalt sig negativt om russerne. I første omgang betød det, at han blev forflyttet og henvist til en mindre skole beliggende langt fra vores hjem, med længere transporttid og lavere løn som følge. Mange år senere fik det desuden den konsekvens, at jeg ikke kunne blive optaget på universitetet. Heldigvis kom min cykelkarriere mig til gode her - den åbnede døren for, at jeg et år senere alligevel fik adgang til en studieplads", fortæller Martin.

Se et udvalg af skolerejser til Spindl i Tjekkiet 

Ski | Adventure og friluft