Skal skituren med skolen gå sydpå eller nordpå?

Vandene deler sig i to, når det kommer til valget af skidestination for skoler. Nogle foretrækker de nordlige himmelstrøg, mens andre vender skiene ned ad og drager sydpå til alperne. Aabybro Efterskole og Finderup Efterskole er to skoler, som har valgt den sydlige løsning.

Skiture med skolen giver gode oplevelser og styrker fællesskabet blandt eleverne, hvad enten det er i Norge, Sverige, Italien eller Østrig. Men det er forskelligt fra skole til skole, hvilke destinationer der foretrækkes. Ofte afhænger det af, hvilken profil man som skole har, elevernes skiniveau og ikke mindst praktiske faktorer som indkvartering, transport og forplejning.

Aabybro Efterskole og Finderup Efterskole er to skoler, som har vidt forskellige rammer og forudsætninger for en skitur. Aabybro Efterskole har 190 elever og en skilinje, hvor niveauet er højt. Finderup Efterskole er en specialefterskole med 55 elever, hvor 95 % af dem er nybegyndere på ski. Begge har valgt at tage sydpå på ski.

Indtil sidste år rejste Aabybro Efterskole altid nordpå på skitur, men for andet år i træk tager skolen nu til Maishofen og skiområdet Saalbach i Østrig. Ifølge tysklærer Connie Jeppesen på Aabybro Efterskole er der flere årsager til, at de netop har valgt det område.

”Saalbach er et unikt sted, fordi det er et stort skiområde, som har skimuligheder til alle niveauer. Men mest af alt er det et sted, som har gode og udfordrende pister. Hvis man har elever, som gerne vil udfordres på ski, skal man tage til Saalbach”, siger hun.

For eleverne på Aabybro Efterskoles skilinje handler det om at kunne udvikle sig på ski eller snowboard, derfor er udfordringerne på pisterne vigtige. For eleverne på Finderup Efterskole er det nogle helt andre rammer, som er vigtige, når de tager på skitur. De rejste i år for første gang sydpå til skiområdet Kreischberg i Østrig.

”Vi er en specialefterskole for elever med særlige behov. Mange har aldrig stået på ski før, derfor er det vigtigt, at vi kan være i trygge og overskuelige rammer. Kreischberg er et relativt lille skiområde med et godt begynderområde, men der er også både røde og sorte pister, så det passer godt til vores behov”, fortæller Frank Haunstrup Møller, viceforstander på Finderup Efterskole.

Temperaturerne er afgørende

Et af de områder, hvor nord og syd adskiller sig fra hinanden, er temperaturforskellene. For både Aabybro Efterskole og Finderup Efterskole har netop det faktum været afgørende for at tage sydpå på ski.

”De varmere temperaturer gør, at vi får de sidste med. Det betyder meget for de elever, som kører trætte i ny og næ, at de kan holde en pause ude på pisten. Man undgår gruppen af elever, som kommer til at hænge, fordi de synes, det er for koldt”, siger Frank Haunstrup Møller.

Connie Jeppesen nævner en praktisk gevinst ved det mildere vejr.

”Det har ofte været for koldt, når vi har taget nordpå. Hvis eleverne ikke er vant til at tage på ski, har de ikke nødvendigvis tøj til de kolde temperaturer, og vi kan ikke forvente, at der bliver købt ind til det. Varmen gør det mere praktisk og rarere for nybegyndere”, siger hun.

Samlet på ét sted

På de sydlige destinationer bor skolen oftest samlet på et hotel eller et hostel, og der følger typisk halv- eller helpension med i pakken. For Aabybro Efterskole har det en stor betydning.

”Det er en udfordring at tage på ski med 190 elever. Det er vigtigt for os, at vi kan bo samlet og have et sted, hvor vi kan være hele gruppen. Det kan vi i Maishofen. Her er der et fælleslokale, som vi kan bruge om aftenen, hvor eleverne kan spille spil og fællesskabet kan vokse”, fortæller Connie Jeppesen og pointerer vigtigheden af forplejning på stedet, da det er en udfordring for dem at have både mad og skiudstyr til 200 mennesker med i bussen.

Ændring af destination i sidste øjeblik

Kreischberg dannede rammerne for Finderup Efterskoles skitur, men oprindeligt var planen en anden. De skulle have været i Maniva i Italien, men vejrguderne viste sig at være imod dem. En uge inden afgang måtte skolen indse, at der ikke var nok sne i det italienske skiområde.

”Det var med en klump i halsen, da vi valgte at aflyse turen til Maniva, kun fem dage inden vi skulle afsted. Men jeg var alligevel rolig, fordi vi havde Unitas Rejser i baghånden, som kunne hjælpe. På bare fem dage flyttede vi turen til Østrig. Rejsebureauet var en kæmpe hjælp, og Kreischberg er uden tvivl et sted, vi har lyst til at vende tilbage til”, siger Frank Haunstrup Møller.

Aabybro Efterskole bestilte også deres skitur igennem Unitas Rejser. For Connie Jeppesen giver det hende en sikkerhed.

”For mig som lærer betyder det, at jeg kan få hjælp til alle de besværlige ting ved skolerejsen. Det sparer mig for en masse arbejdstimer. Og så kan jeg godt lide, at det ikke er en færdig pakke, vi køber, men at vi selv er med til at skræddersy rejsen”, siger hun.

Se udvalget af skolerejser her

Studieture | Ski | Action og friluft | Storby 

Læs flere artikler om skolerejser.