Skolerejse med adrenalinkick i trygge rammer

Adventureture med skolen er en succes for rigtig mange elever. Her lærer de mere om sig selv og udfordrer deres mod. Men det kan være rart at vide, at der står professionelle guider bag én, før man tager det sidste skridt ud over kanten.

Forsigtigt og med adrenalinen pumpende i kroppen bevæger de sig frem i grotten. Den minder om en lang mørk gang. Det eneste, der lyser op i mørket, er klippevæggene i skæret fra den runde pandelampe og en svag markering af de neon-grønne våddragter. Dér, langt inde i dybet, slukker de alle lyset, og mørket og stilheden omslutter hele gruppen. Stilheden kan for nogle føles nærmest grænseoverskridende. Lige her i stilheden mærker man sig selv – noget som mange elever ikke finder ro til i hverdagen. Det er en helt særlig oplevelse.

Adventure på skolerejser handler om at rykke grænser, opleve naturen på nærmeste hold og få nogle unikke oplevelser sammen. Og det er der ingen tvivl om, at eleverne gør på en tur til Toscana i Italien. Her er der rig mulighed for at mærke naturen og dens kræfter. Huleklatring, mountain bike og canyoning er bare nogle af de aktiviteter, som en adventurerejse med skolen kan byde på. Vores guide, Simone er en erfaren adventureinstruktør, og hvert år er han ansvarlig for flere danske skolegrupper, der ønsker adventure på skolerejsen.

Læs mere om adventuretur til Toscana.

Simone har interesseret sig for friluftliv, siden han var barn, og han har altid vidst, at adventureaktiviteter og friluftsliv skulle være en del af hans liv. Naturen er hans andet hjem, og han kender Montalbano-området som sin egen bukselomme. Området i Toscana byder på flot og udfordrende natur, hvor kløfter, klipper, vandfald og ’skjulte’ grotter præger landskabet – grotterne opdager man nemlig først, når man kender vejen til dem. Da Simone var 15 år gammel, kom han på en af sine mountainbiketure forbi et smukt gammelt landsted, beliggende på en bjergskråning, som en perle blandt de mange karakteristiske olivenlunde og vinmarker. Dér blev det første frø sået til drømmen om, at det engang skulle blive hans sted, og det skulle vise sig at gå i opfyldelse. Det er herfra, han i dag driver sine mountainbiketure og tager skoleelever med på opdagelser, de sent glemmer.

Det handler om at tage det ekstra skridt

Simone er meget opmærksom på, at eleverne er forskellige, og at hver elev har sin personlige grænse. En af hans mange kompetencer er hensynet til den enkelte, når han er afsted på en adventuretur med en skolegruppe. Han er dygtig til at aflæse hver enkelt elev og give dem troen på, at de godt kan. Han spotter lynhurtigt den forsagte elev, der har behov for et ekstra ord, eller den overmodige, som der skal holdes ekstra øje med af hensyn til sikkerheden. Simones professionelle færd og rolige væsen skaber en tryghed hos eleverne, som ofte får dem til at tage det ekstra skridt.

”Det er en stor tilfredsstillelse for mig, når en stille og utryg elev efter et par timer smiler over hele ansigtet og stråler om kap med solen. Så bliver jeg helt varm om hjertet. Jeg er sikker på, at overvindelsen vil have en positiv indvirkning på denne elev lang tid fremover”, fortæller Simone, der selv er far til tre teenagebørn.

Aabybro Efterskole har været på skolerejse til Toscana, og om turen siger viceforstander Birgitte Nielsen:

”Vi vil gerne udfordre vores elever i deres formåen gennem fysiske aktiviteter. Og nogle gange også ved psykiske udfordringer. Det handler om at overskride barrierer i forhold til, hvad man har mod til. Forberedelserne til at overskride grænser kan være meget lærerige. Det at rejse ud i naturen og prøve nye fysiske aktiviteter udvider repertoiret og styrker sammenholdet”. 

Sikkerhed står højt på dagsordenen

Det er ikke kun som adventure instruktør, at Simone har adventure inde på livet. Udover at færdes på jorden med skole- og ungdomsgrupper, bevæger han sig også i de højere luftlag. Simone er frivillig helikopterredder i det Nationale Mountain Rescue team og flyver ud med redningshelikopteren, når nogen er i knibe eller er kommet til skade i naturen. Han bliver hejst ned fra helikopteren og tilser de tilskadekomne. Med Simone er man i trygge hænder.

Simone tog sin uddannelse til adventureinstruktør i Frankrig, hvor man skal have tilbragt 1.200 timer med adventureaktiviteter for at få sit certifikat – og for overhovedet at få adgang til uddannelsen skal man kunne dokumentere, at man på forhånd har stor erfaring på området.  Simone har i dag dyrket adventureaktiviteter i hele Europa, og han har en yderst professionel tilgang til disciplinen.

Sikkerhed står højt på dagsorden, når Simone tager afsted med en skolegruppe. Han møder gerne lærerne dagen inden aktiviteterne for at informere dem og ’klæde dem på’. På dagen får eleverne instruktion, hvor de prøver udstyret og får sikkerhedsinstrukser. Det skaber tryghed, inden det rigtigt går løs ude i naturen. 

Se udvalget af skolerejser

Studieture | Ski | Adventure og friluft I Storby