Skolerejse til Polen: At rejse er at lære

Marek er guide og et af de rare ansigter, du møder på skolerejsen til Krakow i Polen. Hans filosofi er, at man skal rejse for at lære. Som H. C. Andersens grimme ælling er Polen vokset fra at være et gråt land under kommunistisk styre til i dag at være farverig og fuld af muligheder.

For mange skoleelever er det første gang, de er i udlandet, når de er med på en skolerejse. Det betyder, at de skal møde en ny kultur, forstå et andet sprog og spise mad, de ikke er vant til hjemme i Danmark. Marek er guide og arrangerer i samarbejde med Unitas Rejser skolerejser med både kulturelle og fysiske aktiviteter i Polen. For Marek er det vigtigt, at eleverne lærer noget nyt og samtidig føler sig trygge, når de er på skolerejse.

”Eleverne skal lære, at man i andre lande og andre kulturer lever anderledes. Jeg holder af den personlige kontakt med eleverne, når jeg er guide for skolegrupper. Vi kan godt arrangere at have en dansk guide med på turene, men jeg foretrækker, at det foregår på engelsk, så eleverne har mulighed for at lære sproget. Og så opfordrer jeg dem altid til at spise på lokale restauranter i stedet for på McDonald’s”, fortæller Marek.

Læs mere om skolerejser til Polen.

Polen byder på mange forskellige muligheder på skolerejsen såsom klatring og rappelling i Pieniny-bjergene, et besøg i den gamle udryddelseslejr Auschwitz eller et møde med en hjemløs i Krakow. Marek lægger vægt på, at alle skolegrupper er forskellige, og han tager hånd om den enkelte gruppes ønsker. Derfor tager han selv med ud som guide og deltager i de forskellige aktiviteter. Jane Axelsen og Friskolen Skallerup fra Nordjylland har besøgt Marek og Krakow på skolerejsen.

”Marek var uundværlig. Han tog imod os, da vi ankom til Krakow efter en bustur på 21 timer. Hans milde sind og rolige væsen fik os næsten til at glemme den lange rejse. Marek har styr på tingene. Han virker meget velforberedt, og man føler sig tryg i hans nærvær. Han havde også en fantastisk kontakt til de unge mennesker”, fortæller Jane Axelsen, som er tysklærer på Friskolen Skallerup.

Fra agronom og underviser til guide

Marek har siden år 1991 taget imod danske skolegrupper i Polen, og det var da også en personlig tilknytning til Danmark, som var grunden til, at han begyndte at arbejde som guide. Marek rejste til Danmark tilbage i år 1986, da han fik et stipendium til Landbrugsskolen i København. Her deltog han i undervisningen og var i praktik på en gård nær Køge på Sjælland, hvor han passede og plejede dyrene. Marek er færdiguddannet agronom på universitet i Krakow.

”Efter jeg var rejst tilbage til Krakow, blev jeg kontaktet af mine danske bekendtskaber, som søgte råd om at rejse til Polen. Dengang var Polen under kommunistisk styre, og det var svært at rejse ind i landet. Ved siden af mit job som underviser på universitetet i Krakow, begyndte jeg at guide turister rundt i Polen”, fortæller Marek.

I dag arbejder Marek fuldtid som guide, men inden da var han underviser på universitetet i Krakow, hvilket har givet ham en naturlig erfaring med at arbejde med elever. Hans baggrund som agronom har også vist sig at være nyttig i sit arbejde som guide, hvor flere skolegrupper har vist interesse i landbrug. Det har udmøntet sig i besøg på gårde og givet eleverne indblik i polsk landbrug. Marek har arbejdet med skolegrupper igennem 25 år, og han er ikke i tvivl om, hvad skolerejserne giver eleverne.

”Eleverne finder ud af, at det ikke er farligt at tage til udlandet. Det kan være skræmmende at være i et fremmed land og en fremmed kultur for første gang, og netop derfor vægter jeg den personlige kontakt med eleverne så højt. De føler sig trygge, når de tager herfra”, siger Marek. 

Se skolerejser til Polen

Actionrejse til Krakow Storbyrejse til Krakow