Tryghed i stormen på skolerejsen

Tryghed og sikkerhed er to vigtige faktorer på skolerejsen. At man aldrig kan gardere sig 100 % mod uforudsete situationer, kan Fjordvang Ungdomsskole skrive under på. Et godt sikkerhedsnet er derfor uvurderligt.

115 spændte elever fra Fjordvang Ungdomsskole var klar til at tage på skitur til Norge. Alt var pakket og klart, og bussen kørte afsted. Men forude ventede en storm og efter kun 20 km. fik gruppen meddelelsen om, at deres færge var aflyst.

”Jeg tænkte: Åh nej. Vi står med 115 unge mennesker, som har set frem til turen i et halvt år, og nu må vi måske aflyse det hele”, forklarer Rainer Wikenhauser, som er lærer på Fjordvang Ungdomsskole og skulle med på rejsen.

Skolen havde bestilt skituren ved Unitas Rejser, og det skulle heldigvis vise sig at blive skiturens redning. I løbet af kort tid lykkedes det en rejsekonsulent at ombooke alle 115 elever og lærere til en ny færge med afrejse fra Frederikshavn kun to timer senere.

”Vi nåede kun lige at vende tilbage til skolen, inden vi tog afsted igen. Det var flot gjort af Unitas Rejser. Og det betød, at vi kunne være i vores hytter i Norge samme aften. Alternativt skulle vi måske have ventet længere tid på en ny færge og var først ankommet næste morgen uden nattesøvn for derefter at sende eleverne direkte på ski”, siger Rainer Wikenhauser.

For Rainer Wikenhauser er det tryghed på skolerejsen, at tingene glider. Som lærer eller rejsearrangør for en skolerejse står man med et andet ansvar, end når man rejser med familien eller på egen hånd. Når man rejser med et rejsebureau, har man et sikkerhedsnet, som sørger for, at der bliver taget hånd om én, hvis noget uforudset sker.

”Det giver os tryghed, at vi kan ringe og få hjælp ved rejsebureauet, hvis uforudsigelige ting sker. Det gør, at vi kan bruge kræfter på vores elever i stedet for at bekymre os om praktiske ting”, siger Rainer Wikenhauser.

Rejsebureauet samler trådene

Fjordvang Ungdomsskole rejste for første gang på skitur i 2001, hvor det gik op for dem, at det var for vanskeligt og tidskrævende at arrangere skolerejsen selv.

”Der er mange aftaler at holde styr på. Skiudlejning, hytter, færgetransport, busselskab osv. Rejsebureauet samler trådene for os og kan tilbyde en pakke, som hænger sammen. Rejsen har en sammenhæng, og vi kommer fra A til B uden problemer”, fortæller Rainer Wikenhauser.

Rejsebureauet tager ikke kun hånd om Fjordvang Ungdomsskole, hvis noget uforudsigeligt sker. Når man rejser med en stor gruppe, kan der ofte ske ændringer.

”Antallet af elever kan variere mange gange, inden vi rejser. En elev kan eksempelvis have brækket en arm og i disse tilfælde er det rart at have Unitas Rejser til f.eks. at kunne justere antallet af ski. Det kan også betyde, at vi har liftkort tilovers. Men fordi vi bruger et rejsebureau kan vi levere dem tilbage uden problemer og omvendt hurtigt skaffe nye, hvis vi mangler”, forklarer Rainer Wikenhauser.

Læs også: Hvorfor bruge et rejsebureau på skolerejsen?

Når Fjordvang Ungdomsskole tager på skitur, betyder aktiviteten i hytterne ligeså meget som det at stå på ski. Skolen har eksempelvis et princip om, at eleverne selv skal stå for at tilberede maden i hytterne. Al kommunikation angående hytter foregår via rejsebureauet, hvilket betyder, at man kan kontakte dem både før, under og efter selve opholdet.

”Vi har nogle gange oplevet at få andre hytter end planlagt. Det spiller f.eks. en stor rolle om bussen kan køre direkte op til hytterne eller ej. Størrelserne på hytterne kan også være meget forskellige, så hvis vi pludselig får tildelt nogle andre hytter, betyder det, at vi skal ændre den fordeling af eleverne, vi har lavet på forhånd. Her informerer Unitas Rejser os i god tid. Det er også dem, der tager dialogen, hvis en ovn eksempelvis er defekt eller et brusehoved er knækket”, fortæller Rainer Wikenhauser.

Garanti for sikkerhed

Unitas Rejser er medlem af Rejsegarantifonden, hvilket betyder, at de som bureau er forpligtet til at afhjælpe en hvilken som helst uventet situation på bedst mulig måde. Men ikke nok med det. Er man forsinket på udrejsen, skal de som bureau efterleve givne erstatningsregler, og man er sikret en hjemtransport, hvis der skulle opstå en pludselig hændelse. 

Læs også: Love og sikkerhed på skolerejsen

Se udvalget af skolerejser

Studieture | Ski | Action og friluft | Storby